Kitabistan, Faruk Yaman'ı ağırladı

Burhanettin AKBAŞ ve Faruk YAMAN

Kayseri Tarihi O’ndan Sorulur
Osmanlı’dan Bu Yana Şehrin Hafızası Faruk Yaman Kütüphanesi’nde
Faruk Yaman ile bu röportajı gerçekleştirme isteğimiz yeni değil aslında, birkaç sayı öncesinde de konuşup kendisini şehrimizin ender insanlarından biri olarak Hem’de görmek istediğimizi iletmiştik. Onun da, bizim de yakamızı bırakmayan dünya meşgalesi izni güneşli bir cumartesi gününde çıkardı. Pek sevimli eşi Rengin Hanım, çocukları ve Faruk Bey tarafından evlerinde misafir edildik. Sohbetimize devam ederken duvarları süsleyen eski yazı belgeler, şehir fotoğrafları ve evin hemen her köşesinde bulunan antika eşyalarla ilgili bilgiler ve kareler almayı da ihmal etmedik. İşte kendi dilinden şehrimizin hafızasını elinde tutan adam; Faruk Yaman…İsminizi duymayan çok fazla kişi olduğunu zannetmiyorum ama röportaj prosedürüne aykırı düşmeyelim. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1964 doğumluyum, doğum yerim Eskişehir’dir ancak Kayseri Kıranardı nüfusuna kayıtlıyım. Şuan hala Melikgazi Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevimi devam ettiriyorum. Bunun yanında emeğimi, tutkumu ve paramı uğrunda sarf ettiğim Kayseri’ye ait eski belgeleri toplama işim var. Şehre ait eski fotoğraflar, gazeteler, Osmanlıca ve Türkçe olmak üzere el yazması ve baskı kitaplar, eski bayram tebrik kartpostalları, pul ve madeni ve kağıt paraları koleksiyonuma eklemek benim için hobinin ötesinde.  
Şehrin en kapsamlı Kayseri kitapları kütüphanesine sahip olmanıza kadar gelen süreç ne zaman başladı, nereden geldi bu tutku?
Ben kitapların arasında büyüdüm. Babam iyi bir okuyucudur. 6 bin civarında kitap babamdan bana devir oldu. Bu neden ile kitap toplamaya ne zaman başladığımı hatırlamıyorum. Zaten var olan bir durumun içine doğduğum için bu sorunun cevabını ben bile bilemiyorum.  
Elinizde bulunan onca fotoğraf ve kitaba bakarak Kayseri tarihi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Ben Kayseri tarihi hakkında düşünmekten çok bilgi ve belge topluyorum. Elbette eski görünüme ve kitaplarda anlatılanlara bakarak karşılaştırmalar, yorumlar yapma imkanım doğuyor. Bir yerden geçerken oranın 50 yıl önceki halini eksiksiz bilebilmek ayrıcalıklı bir şey.
Elinizdeki en eski fotoğraf kaç yılına ait ve tam olarak nerede çekilmiş?
1898 yılına ait. Fotoğrafın çekildiği açıdan Kayseri Meydanı, Kale ve Erciyes Dağı  görünüyor.
Aslında sadece Kayseri halkı ya da kendiniz için değil Milli bir değere de ev sahipliği yapıyorsunuz.
Kayseri’nin tarihi benden sorulur desem yanlış olmaz çünkü 1855’den başlayan ve günümüzde kadar gelen 3200 civarında Kayseri kitapları koleksiyonum var. Eski Kayseri fotoğrafları ile Bayram Kartpostalların koleksiyonu yine bende, ayrıca Osmanlı belgelerinde Kayseri koleksiyonum mevcut. Hal böyle olunca bir bakıma şehrin hafızasını koruyorum. Bu milli anlamda da işe yarar bir uğraş.
Böyle ciddi bir arşive sahipken kaynak arayışında olanların sık sık kapınızı çalması doğaldır o halde.
Evet, gazeteciler, akademisyenler, tarih-kültür araştırmacıları hatta öğrenciler sıklıkla kaynak konusunda yardım isterler. Onlara yardımcı olurken tarihe ışık tutmak büyük bir zevk.
Elinizdeki belgeleri müzayede yoluyla satın alıyor olmalısınız, bu da ayrı bir keyif olsa gerek.
İstanbul’da yapılan müzayedelere katılıyorum hatta bazılarına ailemle birlikte gidiyorum bu olayın keyfini ikiye katlıyor.
Aile demişken geniş aile geleneğini devam ettiren Kayseri gelenekçilerindensiniz.
Evet, annem, babam, eşim ve 3 çocuğumla birlikte yaşıyoruz. Yani akşam yemeklerine, kahvaltılara büyük bir aile olmanın verdiği lezzeti de ekliyoruz. Hafta sonlarımız Kıranardı’nda bulunan bağ evimizde geçer. Zaten özel kütüphanemde orada bulunuyor. Dedemden kalan bahçede yaptırdığımız evin zemin katı Türkiye’nin ilk kişiye özel kütüphanesi oldu. 2500 tanesi Osmanlıca olmak üzere 32 bin civarında kitap ve 10 bin’in üzerinde Osmanlıca belgeyi burada koruyorum.
Şehrimizde özellikle sevdiğiniz ve vakit geçirmeyi sevdiğiniz bir mekan var mı?

Evim evim güzel evim diyenlerdenim. Kıranardı’ndaki bağ evinde eşimiz, dostumuz ve ailemle geçirdiğim zamanları hiçbir şeyle değişmem. Ben aileye düşkün bir insanım. Ailem ile beraber olduğum ve beraber yaptığım her işten büyük zevk alırım. İnsan sevdikleriyle birlikte olunca her mekan güzel.
Eşiniz Rengin Hanım oldukça güler yüzlü ve sempatik. Ancak biliriz ki hanımlar genelde kocalarının çok para harcayacakları hobilerle uğraşmalarını yadırgar. Siz de olur mu böyle şeyler?
Ben bu işe merak saldığımda henüz evlenmemiştim. Yani Rengin Hanım beni tanıdığında ben zaten eski fotoğraf, belge, kitap peşinde koşuyordum. Ara sıra esprisini yaparız aramızda.

Siz genlerinizden gelen bir özellikle önemli bir koleksiyoncu oldunuz. Peki, çocuklarınız bu yolda ilerliyor mu?
Kitapların arasında büyüyen çocuklarım tabiî ki okumayı çok seviyorlar. Bilgisayar ile kitap arasında bocalasalar da kitaplardan vazgeçemiyorlar. Çünkü dostlarımız ve çevremizdeki aileler kültür ve sanat ile iştigal eden insanlar, onların çocuklarım üzerinde büyük etkisi var. Bu açıdan çocuklarımız araştırmaya meraklılar.
Gerçi kızınız küçük sayılacak yaşına rağmen baba mesleğine ilgisini kanıtladı.
Kızım Sevgi Yaman birçok eserin dizgisi ve kapak düzenini gerçekleştirdi. Son bir yıl içerisinde Kayseri Basın Tarihi, Talas ve Milli Mücadelede Kayseri isimli üç eseri şehrimize kazandırdı. Şu anda 3 kitabın editörü olarak çalışmalarına devam ediyor.   İki oğlum ise şimdiden kendi kitap koleksiyonlarını oluşturma çabasındalar, özelikle imzalı kitapları topluyorlar. Kısacası kitap ve araştırma Yaman ailesinin yaşam tarzı.
Yakın zamanda açmayı düşündüğünüz bir sergi var mı?
Önümüzdeki günlerde daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan eski kayseri fotoğraflarının gösterileceği bir sergi açmayı düşünüyorum.
Koleksiyonunuzda bulunan eserleri görmek isteyen okurlarımız ne yapmalı?
Faruk@farukyaman.com adresinden benimle iletişim kurabilirler.

Faruk Yaman Kimdir?
Faruk Yaman; (d.17 Nisan 1964 Eskişehir Kamu Yönetim Uzmanı, Tarih Araştırmacısı ve Koleksiyoncu. Kayseri ili, Kıranardı Kasabası nüfusuna kayıtlı.
İlköğrenimi Diyarbakır , Orta Öğrenimini Kayseri ve Lise tahsilini ise Mersin ilinde tamamladı. 1987 yılında Uludağ Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1989 yılında 205. dönem Tank Ast teğmen olarak Diyarbakır da vatani görevini yaptı. Askerlik sonrası Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve başladı. 1991-1994 yılları arasında Melikgazi Belediyesi Konservatuar Müdürlüğünü de vekaleten yürüttü.
Faruk Yaman; Melikgazi Belediyesi , Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapmakta olup, Belediye adına çıkarılan Melikgazi Belediye Dergisi'nin Yazı İşyelinden sorumludur.
Kayseri Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Başkanı olan Faruk Yaman, evli ve üç çocuk babası olup, Kayseri Tarihi, iletişim, gezi notları ve Kayseri Esprileri isimli 4 eseri hazır olup, baskı aşamasındadır.
 Araştırmaları

Mahkeme Kararlarında Çevre Sorunları
( Çevre Vakfı - Ankara / 1985 )
Türk Kalkınma Planlarında Çevre Sorunları
(Çevre Vakfı - Ankara / 1986 )
Kayseri İlinin Turizm Potansiyeline İlişkin Seyahat Şirketleri Raporu
( Kayseri / 1993 )
Kayseri Merkezinde Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Factoring' den Yararlanmaları üzerine Fizibilite Çalışması
( Sermaye Kullanımı Ön Araştırma Raporu - Kayseri / 1998 )
Kayseri' de Gelir Düzeyleri Çok Düşük olan mahalleler ile Gelir Düzeyi Çok Yüksek olan Mahallelerde Yaşayanların Toplumsal Kurallara Bakış Açıları ve Değerlendirilmesi
( Kayseri / 2000 )
Kayseri Mutfak Kültürün de Mantı - Toplu Üretim, Pazarlama ve Araştırma Raporu
( Özel Bir Yiyecek Firması için - Kayseri / 2001 )
Kayseri Kent Konseyi ve Kayseri Stratejik Kalkınma Planlaması
Kayseri Kent Bilgi Sistemi

 Çalışmaları

11 Şubat 2005' de Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonunda 6 başlıkta topladığı ve sergilendiği ' Osmanlı Belgeleri Sergisi ' ni, ( Türkiye’de ferdi olarak ilk ve tek bir sergi )
29 Mart 2005' de Melikgazi Belediyesi Sergi Salonunda 1354 eserin yer aldığı ' Kayseri Kitapları ' sergisini,
15 Nisan 2005' de Kayseri Valiliğince düzenlenen , Kayseri Kültür Haftası etkinliklerinde , Kültür Müdürlüğü Sergi Salonunda ' Kayseri Kartpostalları ' sergisini açtı.
7 Aralık 2005‘ de Erciyes Üniversitesi, Sabancı Kültür Sitesi Sergi Salonunda 70 adet Kayseri Bayram Kartpostalından oluşan ‘ Kayseri Bayram Kartları ‘ sergisini açtı.
Kendisine ait 25 bin kitaptan oluşan Kütüphanesi mevcut olup, 175 adeti el yazması olmak üzere 800 adet Osmanlıca kitap, Osmanlı Pul ve Madeni ile Kağıt Para Koleksiyonu vardır.
Faruk Yaman , ayrıca 240 adet ( 1965 ile 1995 yılları arasına ait ) Kayseri Kartpostalları ( Bayram Kartları ) ile ; 195 adet ( 1895 ile 1950 yılları arasına ait ) Kayseri Foto Kartları koleksiyonuna da sahiptir.

Yorumlar