“ÇINGI EĞİTİM, KÜLTÜR, SANAT VE EDEBİYAT DERGİSİ 8. SAYISINI ALİ BAŞ ÖZEL SAYISI YAPTI”



Sevim BAYRAKKIZO

01.06.2011 tarihinde yitirdiğimiz şehrimizin değerli şairlerinden ve eski gazetecilerinden Ali BAŞ için özel sayı yapan Çıngı Dergisi 8. Sayısıyla okurlarını selamlıyor.
Görevlerinden birini de Kayseri’nin değerlerini dünyaya tanıtmak olarak belirten Çıngı, yayın hayatının ilk özel sayısını Ali Baş için hazırladı.  İki ayda bir yayınlanan derginin Temmuz- Ağustos sayısında dostları, Ozan Sezini olarak tanınan Ali Baş’ı yazdı.
Çıngı’dan başlıklı derginin yayın kurulunun baş yazısında Ali BaŞ kısaca tanıtılıyor ve sanatı hakkında da kısa bilgi veriliyor.
Merhum şairin en meşhur şiirlerinden ‘Yâre Sitem’ şiiri usta ozana saygı olarak en başa konulmuş.

‘Ali Baş’ın Şiirlerinde Milli Değerler’ başlıklı yazıda Nurkal KUMSUZ’un değerli bir incelemesi  göze çarpıyor ve okurlarına Ali Baş’ın en önemli özelliklerinden birisi olan milli değerlerin şiirlerine nasıl yansıdığı örnekleri ile aktarılıyor.
Azerbaycan’dan Tamilla ABBASHANLI, Ali Baş’ın şiirlerini derinlemesine incelediği bir denemeyle yer alıyor.
Ali BAŞ’IN ardından yazısıyla Nihat MALKOÇ hem ozanın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren hem de şiirlerini incelediği bir yazıyla yer alıyor.
Süleyman KARACABEY, ‘Ozan SEZİNİ Hakka Yürüdü’ başlıklı yazısıyla duygularını okurlarıyla paylaşıyor.
Ozan ERBABİ ‘Gözünaydın Kara Toprak’ başlıklı yazısında, Ali BAŞ ile tanışmasının çok ilginç hikâyesini paylaşıyor. Ali BAŞ’ı Türkiye’ye tanıtan şiirinin de hikâyesi anlatılıyor.
O.Fahri AYAZ imzalı yazı Ali Baş’ın ikinci kitabı Sev De Gör hakkında eleştiri yazısı olarak dikkat çekiyor.
Coşkun MUTLU, Ali BAŞ başlıklı yazısıyla merhumla olan anılarını anlatıyor.
Mustafa AYVALI da Ali BAŞ ( Ozan SEZİNİ ) başlıklı yazısıyla ustaya vefasını gösteren birkaç anı paylaşıyor.
Hasan Gürpınar, ‘Gönül Eri,Memleket Sevdalısı Ali BAŞ’ yazısında anılarını ve usta hakkındaki duygularını aktarıyor.
Recep Çalışkan ‘Meğer Veda Etmişiz’ başlıklı yazısıyla merhum usta ile olan anılarını okurlarla paylaşıyor.
Ali Rıza ATASOY, ozanla anılarını , şiirleri hakkındaki görüşlerini ve duygularını kaleme aldığı yazı ‘Erciyes’ten Çığ Düştü- Ozan Sezini’nin Ardından’ başlığıyla sunuluyor bizlere.
‘Göldeki Umman Ali BAŞ’ başlıklı yazı ile Adnan BÜYÜKBAŞ, merhum ozanı farklı bir tarzla değerlendiriyor ve duygularını aktarıyor.
‘Sanatının Kırk Birinci Yılında Ali BAŞ ile Hasbihal’ merhum ozanla yapılmış bir söyleşi.  Usta hiç bilinmeyen yönlerini anlatıyor. Söyleşi Deniz ŞİMŞEK’le 2009’da  yapılmış.
Yüksel KALKAN, ‘Ozan Ali Baş Sevenlerini Üzdü’ yazısıyla dostuna vefayı bu manşet niteliğindeki başlık altında hem Ali Baş’ı tanıtıyor hem de birkaç hatırasını paylaşıyor.
Ayşe PASLANMAZ ise yokluğunda üşüdük ali baş başlıklı yazıyla Ali Baş’ın Kapadokya ile Kayseri’yi birbirine nasıl bağladığını anlatıyor.
‘Gönül Ustası Ozan Sezini’ başlıklı yazısıyla Kamuran Sadak Ali BAŞ’ı ve kitaplarını tanıtırken ‘Sev de Gör’ isminden nasıl etkilendiğini duygularını da katarak yazıyor.
Kerimoğlu ( Mustafa EROL ),Can Dostum Ali Baş; Ozan Duran TAMER ,Sezini’ye; Ozan ERBABİ,Ozan Sezini’yle Dertleşme,Ozan Merdani, Sezini; Ozan Hazani, Can Dostum Sezini’ye; Mücella PAKDEMİR, bir şair öldü bugün;Şeymus ÇİÇEK,Başa Döndük;Ünal KAR, Gözyaşı;Deniz ŞİMŞEK,Sezini’ye Mektuplar 1-Geldim; Şemsettin DERVİŞOĞLU,Sezini; Köksal AKÇALI, Bayrağa Aşık Adam; Kemal Ahmet ŞEN, Bir Çınar Devrildi;Şerif MENGÜTEMUR,Ali AĞABEY;Ozan BÜRYANİ,Ali BAŞ Hocam;Ergün ÖZCAN,Ruhun Şad Olsun; Aşık Firkati,Ozan Sezini’nin Ardından; Hamza EROĞLU,Sezini; Hayri TOPRAK,Gidiyor dergide Ali BAŞ’a yazılan şiirler.
Çıngı derginin son sayfalarına ali baş ın kendi el yazısıyla bir şiirini koyarak son sözü derginin başında olduğu gibi Merhum Ali Baş’a bırakıyor.
Çıngı dergisinin yayın hayatına yeni başladığını düşünerek söylersek, ilk özel sayı olarak dikkat çeken bu sayı derginin kendi ilklerinden birisi olarak tarihe geçerken, kayseri’nin değerlerinin kaybolmaması için verdiği çaba olarak görüp alkışa değer diyoruz. 
Dergiyle iletişim : cingidergisi@gmail.com ve P.K: 212 Kayseri

Yorumlar