KAYSERİ BASIN TARİHİNDEN BİR SAYFA – ATA YOLU GAZETESİ

Av. Ahmet ULU
Ata Yolu gazetesinin çeşitli sayılarından o dönemi yansıtan ilginç haberlere göz atmadan önce küçük bir not olarak o dönemde hem gazetecilik dili hem de genel olarak dilin kullanılışına örnek olması bakımından imlalarda değişiklik yapmadığımı belirtmek istiyorum.
“Bir kaza - Bez fabrikası stadında futbol oynanırken oyunculardan Adil topa vururken ayağı kaleci Hüsamettinin kulağına değmiş ve Hüsamettin bayılmış ise de hemen sıhhi tedbir alınmıştır. Geçmiş olsun.”
“Yatacak yeri yokmuş – Ahmet isminde birisi Seydi Burhanettin türbesinin kilidini kırarak içeri girmiş ve günlerce orada yatup kalkmış ve mezar bekçisinin ihbarı üzerine yakalanmış ve suçlu yatacak yeri olmadığından girdiğini söylemiş ve adliyeye teslim olmuştur.”
Tan Sinemasının bir ilanı : “30 Mart Perşembe akşamı senenin en güzel filimi Jannet Makdonloin emsalsiz eseri Ateş Böceği isimli Filim. Bu filim İstanbul Bey oğlu sinemalarında fasılasız iki ay oynamıştı.”

Bir başka ilan daha “Şansınızı daima Uğur Kişesinden deneyiniz. 3441 no’lu bilete 50 bin lira kazandıran Uğur Kişesi sizi de zengin eder. Kazancılar caddesi No:66”
“ Teşekkür – Kayseri ili ilk mektepleri yoksul öğrencilerine ve ders levazımına medar olmak üzere bu mektepler himaye heyetlerince tertip olunan eşya piyangosuna ait biletlerden 500 adedini Adana Milli Mensucat fabrikası sahipleri alarak bedelini derhal göndermişlerdir. Memleketlerinin ve hemşehrilerinin ihtiyaçlarına her zaman yardım ve hamiyetlerini bezleden hemşehrilerimizin bu defa da mini mini yavrular namına yapılan bu hayırlı teşebbüste gösterdikleri alakadan dolayı yoksul yavruların masum ifadelerine tercüman olarak şükran ve minnettarlığımızı arzeyleriz. Eşya Piyangosu İdare Heyeti.”
Son olarak 24 Nisan 1939 tarihli gazeteden 23 Nisan başlıklı yazıyı iktibas edelim. “Milli hakimiyet ve çocuk bayramı şehrimizde de şuurlu bir tezahüratla kutlanmıştır. Bütün ilk mektep ve Lise talebesile kesif bir halk kütlesi cumhuriyet meydanında toplanmıştı. Merasime İstiklal marşile başlandı. Sonra ilk okul baş öğretmenlerinden Fahri Tümer uzun bir nutukla 23 Nisanın büyüklüğünü izah etti. Müteakiben Kayseri Lisesi muallimlerinden bay Hayri tarafından söylenen nutuk alkışlarla karşılandı. Sıra, kendi bayramlarına ta önceden hazırlanmış olan küçüklere gelmişti. Ahmet paşa ilk okulundan Haluk Feyzioğlunun, küçük yaşından umulmayacak şekilde, heyecandan yuğrulmuş bir halde söylediği nutuk, hakikaten tebrike şayan bir derecedeydi. Bundan sonra diğer mekteplerden de birçok çocuklar heyecanlı nutuklariyle sevinçlerini izhar etmişlerdir. Bunları müteakip askeri bandonun iştirakile başlıyan resmi geçit çok güzel olmuştur. İzcilerin ve beş bini mütecaviz talebenin muntazam ve inanla yürüyüşleri insanı müftehir ediyor, yarına çok şeyler vadediyordu”.

Yorumlar