KAYSERİ FOTOĞRAFÇILIK TARİHİ ÜZERİNE

Fotoğrafın yayın hakkı Faruk Yaman Bey'e aittir. Lütfen yazılı izni olmadan kullanmayınız.
Av.Ahmet ULU
Fotoğraf Osmanlı ülkesine Avrupada modern fotoğrafçılık tekniklerinin bulunmasından çok kısa bir süre sonra fazla bir gecikmeye uğramadan 19. yüzyıl ortalarında girmeye başlamıştır.
Mesela İstanbul’un bilinen ilk fotoğrafları 1850’li yıllarda çekilmiştir.
Bu tarihten sonra fotoğraf hem teknik olarak gelişmiş ve hem de yaygınlaşmıştır.
Kayseri’nin bilinen ilk fotoğrafları da 19. yüzyılın son çeyreğine aittir. Bu dönemde çeşitli seyyahlar Kayseri’nin bilinen en eski görüntülerini kayıt altına almayı başarmışlardır.
20. yüzyılın hemen başında Gertrude Bell seyahati sırasında Kayseri’den de geçmiş ve Kayseri’nin birçok bölgesinin fotoğrafını çekmiştir.
Bir süre sonra Kayseri’de yerel fotoğraf stüdyoları da açılmaya başladığını görüyoruz. Bunlardan benim görebildiğim en eskisi Stepanyan Biraderler stüdyosu.
Cumhuriyetten sonra yerli müteşebbisler de fotoğraf işine girmeye başlıyorlar. Hayri Tayfur Tolgay Kayseri’ye gelerek 1923 yılında Foto Zafer’i kuruyor. Hayri Tolgay’ın ortağı olarak ise Said Özşen’i görüyoruz. Kayseri’nin Cumhuriyet dönemindeki gelişmesi ve değişmesi en güzel Foto Zafer’in fotoğraflarından izlenebilmektedir. Özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarına ilişkin Kayseri ve çevre illerin fotoğraflarının ekserisi Foto Zafer kaşesi taşımaktadır. Bu yönüyle Foto Zafer Kayseri’nin görsel tarihini damgasını vurmuştur diyebiliriz.

Foto Zafer’den sonra, Venüs, Paris gibi stüdyolar sırayla açılmaya başlıyorlar ve fotoğrafçılık Kayseri’de gelişiyor.
Esasında küçük bir gazete yazısıyla ilk bölümünü özetlemeye çalıştığımız Kayseri Fotoğrafçılığı başlı başına bir araştırmayı hak eden önemli bir konu. Bu konuyu aslında halihazırda halen Kayseri’de fotoğrafçılık yapan bir stüdyonun üstlenmesi veya en azından desteklemesi en büyük temennimiz. 

Yorumlar