FARUK YAMAN: “ 35 bin kitabımla akademik araştırmalara kütüphane hizmeti veriyorum”


S.Burhanettin Akbaş: 


Kayseri Enstitüsü Yayınları nasıl bir ihtiyaçtan doğdu ve bugüne kadar kaç eser bastınız? 


Faruk Yaman: 


35 bin civarında bir kitaplığın içerisinde yaşamanın bir sonucu olması gerekir. 2005 yılında ilk kez toplum ile paylaştığım ‘ Osmanlı belgeleri ‘ sergisi ile birçok kültür ve sanat ile ilgilenen amatör ve profesyonel kişilerle tanıştım. Bu kişiler ile zaman içerisinde dostluğumuz arttı. Sonuçta bir çatı altında toplanıp Kayseri kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmak istedik. Bu duygu ve düşünce ile 15 kişi ile 2006 Aralık ayında kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Kayseri Enstitüsü bugün 20. eseri ile Kayseri’ye de kendine haklı bir yer edinmiştir. Hiçbir kurum ve kuruluştan destek almayan ve yayınları ücretsiz hediye eden Enstitümüz yayınları ile Kayseri’de hak ettiği yere gelmiş ve aranılan, sorulan ve takip edilen bir kurum olmuştur.. Tamamen araştırmaya, Osmanlıcadan çeviriden yapılan yayınlarımız Kayserimizin geçmişine ışık tutarken günümüz Kayserimiz için de araştırma yapmaya devam etmektedir. 20.eserimizi gurur ile hemşerilerimiz ile paylaştık. Enstitü olarak 


Kayseri Eski Fotoğrafları, ( 3 ayrı mekanda ve zamanda) 

- Kayseri Bayram Kartpostalları ( 2 ayrı zaman ve mekanda) 
- Osmanlı Belgelerinde Kayseri 


Sergileri açılmıştır. 


Şu anda Plaklarda Kayseri Türküler isimli sergilin hazırlık çalışmaları devam etmektedir. 


.Burhanettin Akbaş: 


35 bin kitaba ulaşan kitaplığınız hakkında bilgiler verir misiniz? 


Faruk Yaman: 


Faruk Yaman Kütüphanesinde yer alan kitapların 7 bin civarında olanı babam İsmail Yaman’a aittir. Yani Kitaplığın esas kurucusu İsmail Yaman’dır. Bin Faruk Yaman okuma alışkanlığı olan bir aileden gelmenin bir yaşam tarzı olması gerekir ki, zaman içerisinde bunu genişlettim. Daha doğrusu farkına varmadan bu hale geldi. Bir gün baktım ki 35 bin kitabın sahibiyim. Bunu toplum ile paylaşmak istedim. Bu amaç ile şu anda tarih araştırmacılarına ve akademik araştırma yapılara açık bir kütüphane hizmeti vermekteyim. Kitaplığın ağırlık olarak tarih, hukuk, coğrafya, edebiyat ve dini ağırlıklı eserlerden oluşmaktadır. Teknik ve mühendislik ile ilgili eserler 600 civarındadır. 


S.Burhanettin Akbaş: 


Kayseri ile ilgili plak, kartpostal ve tarihi evrak biriktiriyorsunuz, bunlar hakkında bilgi verir misiniz? Varsa diğer koleksiyonlarınızı tanıtır mısınız? 


Faruk Yaman: 


Bu kitaplığın bir özelliği ise içerisinde birçok koleksiyonu barındırmaktadır. 


a. Kayseri Kitapları Koleksiyonu ( 3500 civarında) 
b. Kayseri Ses ve görüntü Kayıtları koleksiyonu (65 adet) 
c. Kayseri Bayram Kartpostallı Koleksiyonu (456 adet) 
d. Kayseri Fotokartları ( Eski Kayseri şehir fotoğrafları) koleksiyonu (323 adet) 
e. Kayseri plakları koleksiyonu (156 adet) 
f. Osmanlı Belgelerinde kayseri koleksiyonu ( 156 adet) 
g. Osmanlı Paraları koleksiyonu ( 213 adet) 
h. Osmanlı pul koleksiyonu (656) adet 
i. Kayseri haritaları koleksiyonu ( 34 adet) 
j. Kayseri Mutfak eşyaları koleksiyonu ( 134 adet bakır ve tahta işya) 
k. Kayseri el işi dantel ve tığ işi koleksiyonu ( 34 atık, 323 parça) 


Faruk Yaman olarak Türkiye de ve Avrupa ülkelerinde yer alan müzayede salonları ile eski kitap alıp satanlar, koleksiyoncular ile her an irtibat halindeyim. Birçok müzayede katıldım. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yer alan sahaflar ile arkadaşlık ve dostluk seviyesinde alış verişte bulunmaktayım. 30 yılın bir birikimi ile geniş bir yelpaze arkadaş gurubum bulunmaktadır. Hal böyle olunca Faruk Yaman Kütüphanesi gün gün büyümekte ve genişlemektedir. 


S.Burhanettin Akbaş: 


Kızınız Sevgi Yaman'ın eserlerinin yayınlanmış olması hakkında düşünceleriniz nelerdir? 


Faruk Yaman: 


Okuma alışkanlığı olan ve büyük bir aile kütüphanesinde doğan çocuklarım da bundan etkilenmektedir. Yaman ailesi olarak bu bizim yaşam tarzımızdır. Bizim evde para ve madde değerler pek konuşulmaz. Bunun için bir çaba göstermeyiz. Çünkü bizim aile büyük bir ailedir. Dede, babaanne, baba, anne ve 3 çocuktan oluşmaktadır. Böyle geniş bir ailede para konusuna gelinceye kadar binlerce konu ve anı olmaktadır. Bu neden ile bu evin çatısında büyüyen kazam Sevgi Yaman 9 esere sahiptir. 8. kitabı olan ‘Plaklarda Kayseri Türküleri’ isimli eseri şu anda baskıya verilmiştir. Büyük bir ihtimal ekim ayı başında dağıtımına başlayacağız. 


Sema Yazar Anadolu Lisesi son sınıf öğrencisi olan Sevgi Yaman, 2008 yılında Kayseri Kartpostalları ile Kayseri Bayram Kartpostalları isimli iki katalog yayınladı. Sevgi Yaman Tarafından baskısı yapılan eserler şunlardır. 


ÇALIŞMALARI: 


- Kayseri Melikgazi İlçesi Kültür Envanteri, Anıtsal Yapılar ve Sit Alanları, Faruk Yaman, Kayseri Enstitüsü Derneği, Yayın No:2, Sf:60, Laçin Yayınları, Kayseri- 2007, (Sevgi YAMAN; Dizgi ve Tablo Düzenleme, Kapak Tasarımı) 


- Kayseri Türk Anıtları (Genişletilmiş ve Sadeleştirilmiş), Kayseri Enstitüsü Derneği, Yayın No:7, Hazırlayan: Faruk YAMAN, Kayseri 2008, Laçin Yayınları, sf:268, (Sevgi YAMAN; Dizgi) 


- Eski Kayseri Fotokartları Katalogu, Kayseri Enstitüsü Derneği, Yayın No:9, Sf:16, Kayseri-Şubat 2008, Laçin Yayınları (Sevgi YAMAN; Fotoğraf Seçimi ve Albüm Tasarımı) 


- Kayseri Bayram Kartpostalları Katalogu, Kayseri Enstitüsü Derneği, Yayın No:8, Sf:16, Kayseri-Şubat 2008, Laçin Yayınları (Sevgi YAMAN; Fotoğraf Seçimi ve Albüm Tasarımı) 


-Kayserili Şeyh İbrahim Efendi ve Mecmua-i Eşarı, Kayseri Enstitüsü Derneği, Yayın No:11, Çeviri ve Hazırlayan Ahmet Emin GÜVEN, Kayseri 2009, Laçin Yayınları, sf:156, (Sevgi YAMAN; Dizgi- Tasarım) 


ESERLERİ: 


1- Kayseri Bayram Kartpostalları Albümü, Hazırlayan Sevgi Yaman / Faruk Yaman, Kayseri-2008, Baskı Laçin Yayınevi, ebat 24x32 cm, 16 sayfa, renkli, 1000 adet 


2- Kayseri Fotokartları Albümü, Hazırlayan Sevgi Yaman / Faruk Yaman, Kayseri-2008, Baskı Laçin Yayınevi, ebat 24x32 cm, 16 sayfa, 1000 adet 


3- Mustafa Kemal Paşa’nın Heyet-i Temsiliye Reisi Olarak Kayseri Gelişi, Kayseri Enstitüsü Yayınları nu: 12, Kayseri-2009, 38 sayfa, Fotoğraflı, 500 adet 


4- Kayseri Yaya Köy Gezileri Tetkik Notları TALAS, Kayseri Enstitüsü Yayınları nu: 13, Tıpkı Baskı Eserler Seri:01 Kayseri-2009, 40 sayfa, fotoğraflı, 500 adet 


5- Milli Mücadelede Kayseri Basını, Kayseri Enstitüsü Yayınları nu:14, Kayseri – 2009, 56 sayfa, fotoğraflı, 500 adet 


6- Kayseri Takvimi, Kayseri Enstitüsü Yayınları nu: 18, Kayseri – 2011, 140 sayfa, Fotoğraflı, 500 adet 


7- Yurtta Barış, Dünya Barış (Barış Manço’nun Yaşamı), Laçin Yayınları, Kayseri – 2011, 126 sayfa, Fotoğraflı, 300 adet 


S.Burhanettin Akbaş: 


Bugüne kadar açtığınız sergiler hakkında bilgi verir misiniz? 


Faruk Yaman: 


Faruk Yaman olarak ilk kez kamuoyuna kültür ve sanat çalışmamı 2005 yılında 


- “Osmanlı Belgeleri” isimli sergi ile başladım. Eğitim, Sağlık, idari, harita, kitap, para, pul gibi Osmanlıca olan 164 belge ile sergi açtım. Bu sergisi GESİAD ‘ın bir etkinliği için İNCESU ilçesinde tekrarlandı. 


- Aynı yıl içerisinde “Kayseri Kitapları Sergisi” 1354 eseri sergilemiştir ki bugün bu rakam 3500 civarındadır. 


- 2006 yılında Kayseri Fotokartları Sergisi, Kayseri Park AVM’de aynı yıl KSO sergi salonunda tekrarlandı. 


- ‘Kayseri Bayram Kartpostalı’ sergisini açtım. Hem Kültür Müdürlüğü sergi salonu hem de Erciyes Üniversitesi Sabancı Sergi Salonunda olmak üzere 2 ayrı zamanda mekânda açıldı. 


- ‘Osmanlı Belgelerinde Kayseri’, Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu- 2007 


- Eski Kayseri fotoğrafları Sergisi 29 Ekim 2010 ‘da İpek Saray AVM ‘ de Burhanettin Akbaş ile ortak bir sergi 


- Kayseri Günlük Giyimleri Sergisi, 2011 24 Temmuz 2011, ACIBADEM Hastanesi Sergi Salonu, Burhanettin Akbaş ile ortak bir çalışma 


Sergilerini açtım. Bu sergiler ile elimde yer alan koleksiyon ürünlerini paylaşırken diğer taraftan bu konuda meraklı, ilgili ve uzmanlarla tanışarak her geçen gün kültür ve sanat çevre dostlarımın sayısını artırdım. 




S.Burhanettin Akbaş: 


Gençlere koleksiyoner olmayı tavsiye eder misiniz? 


Faruk Yaman: 


Özelikle evet çünkü koleksiyon bir hobidir. Bir insanın muhakkak kendi çalışma alanı, uzmanlık alanı veya mesleğinden farkı bir uğraşı olmalıdır. Ancak biriktirme ile koleksiyonculuğu birbirinden ayırmak gerekir. Küçük yaşta pul, kalem, anahtarlık ile başlanılan bu hobi veya uğraş ileriki dönemlerde kişiye çok farkı bir kişilik kazandırır. Koleksiyon yapmak için paraya gerek yok, zaten para devreye girence işin içine bu sefer profesyonellik başlarken bu ayrı bir zevktir. Hobi insanın hem bireysel hem de sosyal varlık olarak rahatlamasını ve zihin dinlenmesini sağlar. Özelikle Avrupa ve ABD de tanıştığınız insanlar bir süre sonra size hobinizi veya koleksiyonlarını sorarlar. Bu ayrı bir yaşam ve tarzınızı belirler. Bu çalışma ile bir bakıma kendi toplumunuzun geçmişine, kültürüne, sanatına ve yöresel birikiminize de sahiplenmenize de vesile olmaktadır. Yani her açıdan faydası olan ve zararı olmayan bir uğraş ve etkinliktir. 


S.Burhanettin Akbaş: 


Hayatta en sevdiğiniz söz hangisidir? 


Faruk Yaman: 




O kadar çok sevdiğim ve beğendiğim söz vardır ki saymakla bitmez ancak en başta ve öncelikle en sevdiğimiz ve değer verdiğim söz AİLE’dir. Çünkü her şey ama her şey ailede başlar. Okuldaki, başarı, işteki başarı, kendinizin bireysel davranışları hem aile ile bağlantılıdır. Aileniz mutlu ve sağlıklı ise sizde mutlu ve sağlıklısınızdır ki bu çevrenize de yansır. Aksi halde çevreniz ile didişen, rahatsız eden, uzaklaştıran bir yapıya dönüşürsünüz. Sizin makam veya mal varlığınız için çevrenizdekiler izsin kişilik ve mutluluğunuzdan değil elinizdeki mevcut mal ve makam içindir. Kaybettiğiniz de yalnız kalırsınız. Benim en büyük zenginliğim büyük aile yapısıdır. Zaten mutluluğumun ve başarımın sırrının da burada olduğuna inanırım. Her akşam sofram da birlik içinde olmanın huzuru ve ile Allah’a şükür ederim. Büyük aile yaşantısının bireye kişilik ve güven verdiğine inanırım. Bu aile kavramı ile dostlarımın ve arkadaşlarımın daha güven ve içten beraber olduğumuza inanırım yani dostluklarım ve arkadaşlıklarımın daha içten ve samimidir. 


S.Burhanettin Akbaş: 


En çok etkilendiğiniz üç insan kimdir? 


Faruk Yaman: 


En çok etkilendiğim üç kişiden ziyade etkilendiğim üç olay vardır. Dünya ya bakış açımı değiştirmiş ve bugünkü yaşam tarzımı oluşturmuştur veya böyle olduğuna inanırım. Ancak birey olarak tanıştığım ve etkilendiğim ve ufkumu açan üç isim sırası ile şunlardır. Turgut Özal, Adnan Kahveci, Barış Manço‘dur.


Bunan yanında 3 olaydan bahsetmiştim. Bunlar Asteğmen olarak yaptığım askerlik günlerim, genç yaşta gittiğim Hac Ziyareti ve 17 Ağustos Depremi sonrası yaptığım deprem bölge gezisi ile benim yaşamımda derin izler bırakmıştır. Bu üç insan ve olay benim için birer dönüm ve kırılma noktası olmuştur. 


S.Burhanettin Akbaş: 


Kayseri yemekleri içinde en çok hangisini seversiniz? 


Faruk Yaman: 


Boy ve kilo oranıma bakarsanız, hiçbir yemeği seçmediğimi fark edersiniz. Zaten bizim çocuklara bakınca çevremdekiler kendine benzetmişsin diyorlar. Yemek seçimim yoktur. Özelikle geziler de yöresel yemekleri tadar ve yerim. Hele hele bağ zamanı hafta sonraları ailem ile yaptığım yemekler beni çok mutlu eder. Ancak burada ne yediğim değil yediğim ortam ve çevre önemlidir. Ailem ile beraber olduğum her yemek ortamına bayılırım, çok severim ve severim. Yemekten çok yemek yenilen hava, ortam ve kişiler benim sofra beğenimi belirler. Ancak patlıcanın her türlü yemeğini çok severim. Yoğurdu çok yerim ve severim. Kendi bahçemin ve bağımın olursa yaprak sarmasına resmen bayılırım bağımızın yaprak sarması yapıldığında kontrol altında yerim,. Çünkü fazla kaçırdığımda hazımsızlıktan birkaç gün kendime gelemem. Lütfen yemek konusuna kapatalım. Biz yine kültür ve sanat konuşalım. Sayın Burhanettin Akbaş Bey yemek deyince aklıma geldi. Ne oldu bizim Bünyan Köftelerine, ne zaman köfteleri ima edeceğiz. Unutmadık ona göre, kusura bakma yemek mevzusunu sen açtın…. 


S.Burhanettin Akbaş: 


Faruk Bey, Bünyan İçli Köftesini unuttunuz sanıyordum. Madem unutmadınız, biz de üzerimize düşeni yapacağız elbette. Bünyan’ın içli köftesi de çok leziz mübarek. Vakit ayırdınız bize, çok teşekkür ediyoruz. 


Faruk Yaman kimdir? 


Faruk Yaman; (d.17 Nisan 1964 Eskişehir Kamu Yönetim Uzmanı, Tarih Araştırmacısı ve Koleksiyoncu. Kayseri ili, Kıranardı Kasabası nüfusuna kayıtlı. 
İlköğrenimi Diyarbakır , Orta Öğrenimini Kayseri ve Lise tahsilini ise Mersin ilinde tamamladı. 1987 yılında Uludağ Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1989 yılında 205. dönem Tank Ast teğmen olarak Diyarbakır da vatani görevini yaptı. Askerlik sonrası Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve başladı. 1991-1994 yılları arasında Melikgazi Belediyesi Konservatuar Müdürlüğünü de vekaleten yürüttü. 
Faruk Yaman; Melikgazi Belediyesi , Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapmakta olup, Belediye adına çıkarılan Melikgazi Belediye Dergisi'nin Yazı İşlerinden sorumludur. 
Kayseri Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Başkanı olan Faruk Yaman, evli ve üç çocuk babasıdır. 

Yorumlar