100’de 100 KAYSERİ MANİFESTOSU

Kayseri’de kültür ve sanat adına çırpınan bir avuç insanız nihayetinde. Bugüne kadar gönüllü elçiler olarak hangi kültür ve sanat davetini alsak koşa koşa gittik. Herhangi bir maddi kaygı gözetmeksizin çağrıldığımız yerde aldık soluğu. Lakin son yıllarda yaşananlar bir kez daha gösterdi ki Kayseri’de yaşayan kültür ve sanat adamının zaman zaman sırtını sıvayanlar, sırt sıvamaktan öte hiçbir şey yapacak gibi değiller. Aslında Erciyes Şiir Günlerinden bu yana yaşanan garabeti çoğu insan görüyor ama  ne diyeceğini bilemiyordu. Dışarıdan gelen şairin, yazarın, sanatçının banka hesabına ciddi meblalar aktarılırken Kayseri’de yaşayan ve programa katılanlara  150 lira cep harçlığı verip “hiçbir zaman yemek yiyemeyeceği mekanlarda”  yemek yedirdiklerinin altı çiziliyordu. Tabii ki bu zül devam etti gitti. En sonunda Erciyes Şiir Günleri de sona erdi. Sonra içinde Kayseri’nin K’sının bile olmadığı 100’de 100 Kayseri aldatmacası başladı.
Kayserili şairin yazarın kitabını 20 TL’den aldık, 200 TL para ödedik diye yaygara koparanlar acaba dışarıdan getirip Kayseri’de pazarladıkları insanların hesaplarına ne ödediklerini, kendilerine hangi hediyeleri alıp verdiklerini ve bunun için Kayseri’nin kasasından kaç para harcadıklarını açıklayabilecekler mi?
Bu tutum Allah’tan reva değildir. Bu şehrin sanatçısı, yazarı, şairi bu muameleyi hak etmemektedir.
-Eğer 200 kitabı istersen telif ücreti vermeyiz diye kitabı basılan bir Kayserili yazarın elinden telif almayacağına dair imzalı kağıt alınıyorsa…
-Başta Erciyes Dergisi,  Berceste Dergisi, Çıngı Dergisi olmak üzere söz verildiği halde Kayseri’de çıkan dergilere en ufak destek verilmiyorsa,
-Kayseri’de faaliyet gösteren KAYSADER, Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi vb. derneklerle ortak faaliyetler yapılamıyorsa,
-Kayseri’de yaşayan sanatçılara, yazara ve şaire en ufak kaynak vermekten uzak duran zihniyet, acaba “ev danası öküz olmaz” diyen bir acı sözün ispatına mı yönelmektedir?
-Kayseri’de yazarların şairlerin kitaplarını basmaktan imtina edenler, 100’de 100 Kayseri projesine neden Kayseri’den insanları sokmadıklarını açıklarlar mı? Bu proje, kaç lira bütçeyle döndü ve il dışından gelenlere kaç para aktarıldı, Kayseri kamuoyunu bilgilendirebilirler mi? Bütün bunları Kayseri’deki sanat camiasının bilmesi gerekir.  Cesur bir yürek çıkar, kimlere kaç lira ödediklerini belediyenin resmi kaynaklarından sanat dünyasına ve kamuoyuna açıklayabilir mi?
-O koltukların bugünkü misafirleri Kayseri’de Kayserili sanatçıları dışlayarak bir yere varamazlar. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayserili yazarın şairin, sanatçının dışlandığı, horlandığı bir yer olamaz. Başkan Özhaseki’nin en kısa zamanda duruma müdahale edeceğini umarız.  Kayseri’nin gerçek evladı, Kayseriliyi dışlayan değil, Kayserililerin Erciyes dağı gibi sapasağlam arkasında durandır. Biz Kayserili sanatçıları, yazarları, şairleri dışlayanların tatile gönderilmelerini istiyoruz. Tebdili mekanda ferahlık vardır.

KAYSERİ’DE YAŞAYAN BİR GRUP SANATÇI, ŞAİR VE YAZAR

Yorumlar