Azerbaycan’ın Milli Kahramanı, Hocalı soykırımı şehidi: Elesger Hanlar oğlu Novruzov

Doğum tarihi:         1 Ağustos 1949
Doğum yeri:            Kürdhacı, Laçin, Azerbaycan Cumhuriyeti
Vefatı:           26 Şubat 1992  (42 yaşındayken)
Vefat yeri:    Hocalı,  Azerbaycan
Vefat sebebi:           Şehit olmuştur (Ermeni ayrılıkçılar tarafından işkenceler verilerek katledilmiştir.)
Uşağı:            üç evladı var.

Novruzov Elesger Hanlar oğlu, 1 Ağustos 1949 tarihinde Laçin şehrinin Kürdhacı kentinde dünyaya geldi. 1966 yılında Kürdhacı kenti orta mektebini (hali hazırda Kürdhacı kenti  E. Novruzov adına orta mektep) yüksek dereceyle bitirmiştir. 1968-1970 yıllarında Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetinin Leninakan şehrinde hizmette bulunmuştur. 1971 yılında Şuşa Pedaqoji Teknikumuna dahil olmuş ve 1973 yılında orayı bitirerek beden eğitimi öğretmenliği ihtisasını almıştır. O yıllarda kendi doğduğu kentlerdeki okullarda ihtisası üzere çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı müddetçe öğretmen ve öğrenciler topluluğunun büyük hürmetini kazanmıştır.
Çalışmaya başladığı ilk günlerden okulun futbol ve voleybol sahalarında yeniden yapma işlerine girmiş, çocuk ve gençlerin spora merakını artırmıştır. Elesger, öğretmen topluluğu arasında da derin nüfuz sahibi olmuş, başarılı öğretmen olmakla küçüklere sevgi, büyüklere hürmet gösteren necip bir insan olarak tanınmıştır. 1979 yılında Hocalı’ya gelmiş, okulda ihtisası üzere öğretmenlik faaliyetini devam ettirmiştir. 1990 yılından şehit olana kadar Hocalı’nn teserrüfat bürosunun müdürü olarak çalışmıştır.
Dövüşlerde iştiraki (Savaşlardaki Durumu)

Elesger Novruzov mesuliyetli bir insan olmakla beraber Karabağ dövüşlerinde kendini korkmaz dövüşçü, mahir atıcı, güzel sporcu, korkusuz kumandan ve dostlukta tarifsiz bir insan olarak bilinmektedir.
Karabağ muharebesinin başladığı ilk günlerden tam gizli şekilde yaratılmış Hocalının müdafaa komitesinin ilk 5 kişilik üyelerinden biri olmuştur. O, 1988 yılının şubatından müdafaa için gizli silahlı birliklerin yaratılmasında ve onların silahlandırılmasında büyük rol oynamıştır.
1988 yılının Eylül ayının 18’inde Hankendi’den binlerce ermeni eşkıyasının Hocalı’ya hücum ederken onlara karşı silahlı mukavemet gösteren 30-40 kişilik yiğit Hocalı oğlanlarından biri de E.Novruzov oldu. Mahir atıcılık maharetini burada ilk defa gösterdi, onlarca Ermeni’yi mahvetti ve ermeni çapulcularının geri püskürtülmesinde yakından rol oynadı.
O günlerde Hankendi’de Azerbaycanlılar dövülüp tahkir edilir, kovulur, ele salınırdılar. Bu vakit, E.Novruzov kendi şahsi arabası ile hayatını tehlikeye atarak birçok kez Hankendi’ye girip kızları, kadınları kurtarmıştır.
Gittikçe vaziyet gerginleşmiş,  oluşturulan gizli silahlı birliklerden birine E.Novruzov rehberlik etmiş, gayri resmi kumandan olarak bilinmiştir.
Hocalı’nın ilk kez kendini müdafaa birliklerinin, sonraları ise taburunun dövüşçülerine atıcılık maharetinin, silahlardan istifade etmek becerisini öğretirdi.
Hocalı müdafaa komitesinin organları ile birlikte Ermenilerin ateş noktalarının dağıtılması, Ermeni eşkıyalarının mahvedilmesi için ameliyat planlarının hazırlanması ve hayata geçirilmesinde daima faal iştirakçi olmuştur.
1989 yılının sonbaharında Daşbulak kentinde Ermeni eşkıyaları Azerbaycanlılara hücum ederken E.Novruzov dövüş yoldaşı M.Şükürov’la birlikte Ermenilere arkadan hücum etmiş, ateşi kendi üzerlerine çekerek savaşa girmişler. Ermeniler boş hücumlardan kendilerini yitirmiş, onlarca hasar  vermişler. E.Novruzov dövüş yoldaşı ile sağ selamet aradan çıkmış, Daşbulak kentinden olan 300 nefere kadar ahaliyi sağ selamet kurtarmışlar.
1990 yılında Yerevan’dan Hankendi’ne uçan uçakların inişini önlemek için E.Novruzov dövüş yoldaşlarından R.Hasanov’la birlikte uçuş zolağını parıldadıp hayli müddet uçakların inmesine mani olmuşlardır.
1991 yılında geçirilen ameliyatların esas iştirakçilerinden biri olmuş E.Novruzov demir yolunu dağıtılıp Hankendi’ne giden yolun bağlanmasında Hankendi-Norakuk yolunda 2 araba ile 20’ye kadar Ermeni’nin mahvedilmesinde yakından iştirak etmiş, emsalsiz kahramanlık göstermiştir.
25 Şubat 1992 tarihinde E.Novruzov kendi rehberlik ettiği birliğe bildirdi ki, dövüş ağır olacak, ona göre de patrona kanaat etmek lazımdır, havayı gülle atıp mevkiimizi bildirmemek lazımdır. Tahminen gece saat 11’e gelmiş, başlanan dövüşte E.Novruzov’un birliği emsalsiz kahramanlıklar gösterdi. E.Novruzov uzman atıcı olduğundan 20’ye kadar Ermeni eşkıyasını mahvetti. Sabah saat 5’e  kadar kendi mevkilerinden çekilmeyen dövüşçüler artık Ermenilerin cenahından çekilmeye mecbur oldular. Hocalı’da olan yegane beş mertebe binaya taraf dövüşe dövüşe çekilirken E.Novruzov ağır gülle yarası almıştır. O son mermisine kadar dövüşmüş sonra baygın kalmıştır. Ermeniler onu baygın halde işkenceler vererek katletmişlerdir.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının 25 Şubat 1997  tarihli, 533 saylı fermanı ile Novruzov Elesger Hanlar oğlu, ölümünden sonra "Azerbaycan’ın Milli Kahramanı" ilan edilmiştir.
Ölümünden sonra Muhammed Esedov adına mükafata layık görüldü.
Elesger Novruzov’un naaşı 4 nefer Ermeni esiri ile değiştirilip alınmıştır. Laçin şehrinde, doğduğu yer olan Kürdhacı’da defnedildi.

Yorumlar