KAYSERİ BASIN TARİHİNE EK – ÇİFTÇİNİN SESİ DERGİSİ

Av.Ahmet ULU

Kayseri basın tarihi konusunda şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırmayı yapmış bulunan Ali Rıza Önder’in eserinde bulunmayan bir dergiyi geçenlerde bir sahaftan edindim.
Çiftçinin Sesi isimli bu dergi Kayseri Teknik Ziraat Müdürlüğü Yayınları arasında 1955’te yayınlanmış.
Derginin elimde 2. ve 3. sayıları var. 3. sayıdan sonra yayınına devam edip etmediği konusunda bir bilgiye ulaşamadım.
Milli Kütüphane kataloğunda Haziran 1955 tarihli sayı için 1. sayı kaydı geçilmiş ancak bende bu tarihli derginin sayı numarası 2. İlk sayının muhtemelen Mart 1955’te yayınlandığını tahmin ediyoruz. Dergi üç aylık olduğunu belirtmesine rağmen 3. sayısını ancak Aralık 1955’te çıkartabilmiş.
Arka kapaktaki kayıttan derginin Sümer Matbaasında basıldığını görüyoruz. Bu kayıtlar dışında dergide ayrı bir künye bölümü maalesef bulunmuyor.
İkinci sayının kapağında Erciyes fotoğrafı kullanılmış. İç sayfalarda bulunan yazılardan bazıları : Teknik Ziraat Müdürü Necati Arat’ın Bağ Hastalıkları başlıklı yazısı, Yahyalı Fidanlık Müdürü Osman Kayır’ın Kayseri Meyvacılığı ve İnkişaf Çareleri başlıklı yazısı, Orman Fidanlık Müdürü Cihan Koçak’ın Ormancılık Tarihimizin Ana Hatları başlıklı yazısı Süreyya Bilgen’in Çiftçilikte Nadas başlıklı yazısı vs. İlginç yazılardan biri de Zeki Ungan’ın Veteriner Müdürlüğünün Hayvan Sergileri ve Uzun Yayla At Yarışları başlıklı yazı.

Ayrıca dergiden Anbar, Oymaağaç, Molu ve Dadasın köylerinde kavun yetiştiriciliği ve Erkilette üzüm yetiştiriciliği yarışmaları yapılacağını da öğreniyoruz.
Derginin üçüncü sayısının kapağında Cırgalan köyünde yapılan yonca tohumu teşvik müsabakasında derece alanların fotoğrafı yayınlanmış.
İç sayfalarda Vali Kazım Atakul’un Efkere köyü barajına temel atarken çekilmiş bir resmi ve sulama işleri konulu bir yazı, Kayseri’de Merinos Yetiştiriciliği gibi haberlerle, önceki sayıda haberi verilen üzüm ve kavun yetiştiriciliği yarışmasında derece alanların isimleri ile fotoğrafları bulunuyor. 

Yorumlar