NESRİN DİLBAZ MADDE BAĞIMLILIĞI HAKKINDA KONUŞTU

Kayseri Kent Konseyi Kadın Meclisi, Psikiyatri Klinik Şefi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sağlıklı Gençlik, Sağlıklı Gelecek; Maddeye Değil Sevgiye Bağımlı” konulu bir konferans düzenledi. Kayseri Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin yeni Başkanı Pembegül Selman,  ilk olarak Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Çalışma Grubu’nun bir projesini hayata geçirdi. Büyük Şehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen programın açılış konuşmasında Selman, konferansa katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu duyarlılığa teşekkür etti
Prof. Dr. Nesrin DİLBAZ madde bağımlılığı ile mücadelede okul-aile- arkadaş ve çevrenin işbirliğinden bahsederek izleyenlere önemli ipuçları ve çözüm önerileri sundu.

Zehir tacirlerinin hedefinde özellikle 18 yaşın altındaki gençlerin olduğunu söyleyen Dilbaz, çarpıcı bir gerçeğin altını çizdi: “Madde bağımlısı gençlerin yüzde 77'si ailesiyle birlikte yaşıyor. Ancak çoğu aile, çocuğunun uyuşturucu kullandığını bilmiyor. Türkiye uyuşturucuda artık transit değil hedef ülke. Gençler de ilk sırada. Çocuklarınıza sahip çıkın." dedi.
Zehir tacirlerinin son dönemde özellikle 18 yaş altını hedef haline getirdiğine dikkat çeken Dilbaz, madde bağımlılarının zannedildiği gibi sokak çocukları ya da tek başına yaşayan gençlerden oluşmadığını vurguladı. Madde bağımlısı çocukların yüzde 77'sinin ailelerinin yanında yaşadıkları belirtilirken, alkol ve madde bağımlılarının tedavisi için kurulan AMATEM ile birlikte ailelere şu tavsiyelerde bulunduklarını belirtti: "Çocuklarınızın okul ve arkadaş çevrelerini yakın takibe alın. Bazı işaretleri, ergenlik depresyonu, aile ya da okul sıkıntısı diye geçiştirmeyin."
Ankara AMATEM'in Direktörü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, tedavi gören hastalarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Dilbaz, geçen sene tedavi gören hastaların yüzde 20'sinin 18 yaşın altında olduğunu söyledi. Dilbaz'ın verdiği bilgilere göre her yıl bir öncekine göre 18 yaş altındaki gençlerde eroin kullanma oranı iki kat artış gösteriyor. Hastaların yaş ortalaması ise 16,5. Daha da önemlisi, tedavi gören gençlerin büyük çoğunluğu ailesiyle birlikte yaşıyor. Ancak aileler tehlikenin farkında değil, dedi. "Ergenlik çağındaki çocuğunuzu anlamak için kendinizi geliştirin ve bağımlılıkla ilgili tedavi ve yasal süreçten korkmayın." tavsiyesinde bulundu.
Dilbaz, ayrıca AMATEM’de tedavi gören hastalarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Dilbaz'ın verdiği bilgiye göre: eroin, esrar, bali, tiner gibi maddelerin sokak çocuklarında yaygın olduğu kanaatinin aksine, aileler yanı başındaki gençlerin karşı karşıya kaldığı tehlikeyi fark edemiyor. Tedaviye gelenlerin sadece yüzde 6'sı sokakta kalan ya da yaşayan gençlerden oluşuyor. Çocuklarda daha çok uçucu madde, eroin ve karışık madde bağımlılığı görülüyor.
Bağımlılıkla mücadelede en büyük sorunun tedavinin yarım kalması olduğunu belirten Dilbaz, "Çocuklar, ergenliğe geçiş döneminde arkadaş edinme, gruba kabul edilme, kendini ispatlama gibi nedenlerle yanlış ortamlara girebilir ve bağımlılık yapıcı maddelerle tanışabilir. Aileler, çocukları üzerinde ciddi anlamda etkili olan durumlara karşı uyanık olmalı." dedi.
Madde kullanan çocuklarda görülen davranış bozuklukları hakkında bilgi sahibi olmayan aileler, evladının bağımlılığını geç fark ediyor. Ailelerin geç kalışı ise tedaviyi güçleştiriyor. Bu noktada ebeveynlerin, çocuklarının bağımlılığını fark ettikleri ilk andan itibaren sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. İstanbul ve Ankara'daki AMATEM'ler en çok bilinen ilk adres. Madde bağımlılığının ilk kullanım aşamasında fark edilmediği için genelde son devre diye adlandırılan aşamada aileler çocuklarını merkezlere getiriyor.
Bir çocuğun madde kullandığını önceden anlamanın da  mümkün olduğunu belirten Dilbaz bunun muhtemel belirtilerini şöyle sıraladı: Anormal derecede uyku ve uyuşukluk hali, ani ruhsal değişiklikler, konsantrasyon eksikliği, hafıza kaybı, baygınlık, halüsinasyonlar, yalan söyleme, hırsızlık, okul başarısında düşüş, geç saatlere kadar uyanık kalma, yeni ve tuhaf arkadaşlar, elbiselerde ya da vücutta alışılmadık kokular, lekeler ve işaretler.
Dilbaz, çocukların uyuşturucu bataklığına düşmemesi için ailelere şu önemli tavsiyelerde bulundu: Onları sevgi ve şefkatle büyütün. Düşünce ve hislerini ifade etmelerine fırsat verin. Hatalarına karşı tolerans gösterin. Çocuklarınıza karşı tutarlı ve adaletli davranın. Arkadaş çevresini yakın takibe alın. Spor, sanat ve kültürel faaliyetler edinmelerine destek verin. Onlara faydalı alışkanlıklar kazandırın.
Konferansa destek veren il Emniyet Müdürlüğü de ERCİYES GENÇLİK isimli projenin “MADDE KULLANIMINA HAYIR” broşürlerini dağıttılar.

***

Sergül Vural

Yorumlar