“OKUR VE YAZAR OKULU”NUN KONUĞU ŞEHİR HİKÂYECİSİ EMİR KALKAN OLDU

Türkiye Yazarlar Birliği “Okur ve Yazar Okulu”nun bu haftaki konuğu Yazar Emir Kalkan’dı. Konuşmasına kendisinin bir şehir hikâyecisi olduğunu ifade ederek başlayan yazar, hikâye yazmayı çok sevdiğini, yaşamın kesitlerini kaleme almanın hayatının bir parçası olduğunu, hikâyelerinde içinde yaşadığı şehri ve insanlarını anlattığını söyledi. Genç yazar adaylarına daha çok faydalı olmak adına, almış olduğu küçük notlarla sohbetini devam ettiren KALKAN, Genç yazar adaylarına bu işin ilk adımının öncelikle ustaların eserlerini, klasikleri okumalarıyla başladığını ve okudukları eserleri anlamaları gerektiğinden bahsederek,”pusu kuran bir avcı misali sizler de yaşama pusular kurarak olayları çok iyi incelemeniz, gelişmeleri çok iyi takip etmeniz gerekmektedir…” dedi. 

İyi bir yazarın özelliklerinden birisinin de çok iyi bir gözlemci olması gerektiğini de vurgulayan yazar, “empati, yazarlığın olmazsa olmazlarındandır, kendinizi yazacağınız hikayenin içindeki kahramanın yerine koyun ve nedenlere cevaplar arayın, bulduğunuz cevaplar sizi sürükleyip götürecek, kendinizi bir başka dünyada bulmanızı sağlayacaktır” diye ifade etti. “Yazmak için asla acele etmeyin, nasıl ki iyi bir çayın belli bir zaman demlenme süresi vardır, yazıların da belli bir demlenme, kendine gelme süresi vardır. Sonra pişman olacağınız şeyler çıkabilir yazdıklarınız içinde.” diye de ifade etti.

Program sonunda soruları cevaplayan Kalkan, bir soru üzerine, yazarın evrensel olanı yakalaması gerektiğini, okuyucuların hikâyelerde kendilerini bulmaları halinde, yazıların sahibini bulmuş olacağını vurguladı. “Evrenselliğe aday olmayan çalışmalar yerel kalmaya mahkûmdur. Bir yazar ki yerel olan bir konuyu bile evrenselliğe taşıyabilir.” diye cümlelerine son verdi.

Yazarla ilgili kısa bilgiler:

Eserlerinde ömrünün önemlice bir kısmını geçirdiği Kayseri’yi, Kayseri insanlarını ve aşkı anlatır. Zengin bir kelime hazinesine yaslanan güçlü ve ahenkli üslubuyla dikkat çeker. Mahalli olandan yola çıkarak kendine özgü renkleri, evrenselliği yakalamış bir üslupla aksettirmiştir.

1948 yılında Kayseri'de doğar. Kayseri Lisesi'ni bitirdikten sonra memuriyete intisap eder. Türk Dil Kurumu ve Folklor Araştırmaları Kurumu adına alan çalışmaları yapar. Türk Folklor Araştırmaları, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Edebiyatı ve Erciyes dergilerinde yazılar yazar. Kanatsız Kuşlar Şehri isimli kitabı ile 2002 yılında Türkiye Yazarlar Birliği ödülünü kazanır. Halen özel bir kuruluşta yönetici olarak görev yapmaktadır. Afşar Ağıtları(1987-1990), Kayseri Şairleri(1986-1992), 20.Yüzyıl Türk Halk Şairleri Antolojisi(1991) kitapları mevcuttur.

Emir Kalkan, Tanpınar’ın büyük sanatçılara has bir özellik olarak belirttiği “büyük ve dikkatli bir göz”ün sahibidir. Anlatımı sonsuz bir kaynaktan beslenen; kâh tatlı tatlı kıvrılan, kâh coşup kabaran bir nehir gibidir.

KİTAPLARI: Kanatsız Kuşlar Şehri, Ha Bu Diyar, Bu Taraf Anadolu, Hoşçakal Şehir, Türk Düğünü, Gül Ayinleri, Kayıp Yüzler

Yorumlar