İKİ ESER BİR PORTRE (Seyit Burhanettin AKBAŞ)

                                                 İsmail Âdil ŞAHİN


Seyit Burhanettin Akbaş, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğinin yanına şairlik, köşe yazarlığı, romancılık, TV programcılığı, fotoğraf sanatçılığı gibi birçok değerli sıfatı da eklemeyi başarmış bir kültür ve sanat adamı. Gelenekten geleceğe kültürün pek çok alanına ilgi duyup birikimlerini azamî derecede paylaşan bir gönül insanı. Yüzünden hiç eksilmeyen tebessümüyle âdetâbir pozitif enerji kaynağı olan Akbaş, bütün enerjisini kültür hizmetine adamış gibidir. Onu ya internet dünyasının bir köşesinden seslenirken ya da elinde mikrofonuyla köy kent dolaşıp gelenek göreneklerimizi gizli kalmış kültür değerlerimizi ortaya çıkarma gayreti içinde görürsünüz. O hep yeni şeyler üretmenin peşindedir.
Daha önce hazırladığı Kayseri Yöresine Yerleşen Türk Boyları; lirik, gönül okşayan pürâhenk şiirlerini topladığı SEN, BEN, AŞK isimli şiir kitabını zevkle okuduğum S.Burhanettin Akbaş, HEY ANDON isimli romanı ve son eseri Evliya Çelebi’nin İzinde KAYSERİ isimli eserlerini de adıma imzalayarak beni onurlandırdı.

HEY ANDON Romanı, 1892-1893 Ermeni olaylarını, Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak anlatan gerçekçi bir eser… Kayseri,  Ankara, Amasya gibi birkaç vilâyetimizde geçiyor ama Talas ve Gesi gibi Ermenilerin fazlaca bulunduğu beldeler de öne çıkıyor romanın geçtiği mekânlar içinde.
Roman,Türk Polis Teşkilâtından Reşit Bey’in Kayseri’ye gelişi ile başlıyor. Taşnak ve Hınçak örgütlerinin yasa dışı faaliyetleri roman üslûbu içinde gayet akıcı ve sürükleyici bir şekilde işleniyor. Taşnak örgütü ileri gelenlerinden Andon Rüştuni ve Kayayan, Tomayan gibi Ermeni komitacılarının faaliyetleri ve buna mukâbil Türk Polisi’nin üstün gayretleri anlatılırken olayları âdetâ yaşar gibi oluyorsunuz. Romanı içercesine okutuyor sade ve akıcı üslûbu…
Ermeni meselesinin güncelliğini kaybetmediği bir hengâmede tarihî köklerini roman tadında öğrenmek için bir fırsat bence bu roman ve ülke meselelerine ilgi duyanlar için de önemli bir hizmet.
HEY ANDON romanı için kısaca “iyi ki okumuşum” dersem sanırım kitabın değeri daha iyi anlaşılır.
UNESCO, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Avrasya Yazarlar Birliği'nin proje ortaklığı ile hayata geçirilen "EVLİYA ÇELEBİ’NİN İZİNDE KAYSERİ” eseri, Seyit Burhanettin Akbaş Bey’in 15'inci kitabı.
Önyazısını Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yazdığı "Evliya Çelebi’nin İzinde Kayseri” Avrasya Yazarlar Birliği tarafından 2011 yılında Kayseri’nin Evliya Çelebisi seçilen Araştırmacı Yazar Seyit Burhanettin Akbaş için ne kadar gurur kaynağı ise bizim içinde o kadar sevinç sebebidir. Kayseri’mizden bir dostumuzun başarısı övüncümüzdür.
  "Evliya Çelebi’nin İzinde Kayseri”nin iki yüz seksen dört sayfasının her sayfası, her satırı Kayseri kokuyor. Hem de bizzat yaşanmışlıklara dayanarak. Okurken köy köy dolaşıyor, kâh bir dere kenarında serinliyor, kâh bir köy tandırının başında ısınıyorsunuz.
Sanki bir meyve bahçesine giriyorsunuz içinde türlü tat ve lezzette meyveleri barındıran… Her sayfa bir ağaç, her satır meyve yüklü bir dal. Size sadece bu eşsiz lezzetleri tatmak kalıyor. Ya da bir çiçek bahçesine giriyorsunuz, rengârenk enfes kokulu çiçekler… Kokladıkça rûha dolan, sizi sizden alıp başka diyarlara salan.
Tarihî eserler ve şahsiyetlerle geçmişin derinliklerine dalarken, tabiî güzelliklerle ânı teneffüs ediyorsunuz. Camiîkebir (Ulu Cami) le başayan ecdad yâdigarları nı tanıma serüveni sohbet tadında devam ederken yolunuz bir bakıyorsunuz Şeyh Camiî ve İbrahim Tennûrî Hazretlerine uğramış… Sırf bir gezi yazıları kitabı demek doğru değil bu esere. İçinde başka yerde bulunamayacak bilgiler, hâtıralar, enteresan söyleşilerle arz ettiği çeşitlilikle okurken sıkılmadan yola devam ettirmesiyle de güzelliğine güzellik katıyor.
Realizm ve romantizm nasıl kaynaştırılır merak edenler bu güzel eseri okursa görür..
Kitapta bizim köyümüz (Mancusun-Yeşilyurt) de unutulmamış. Bendenizin de âcizane kaleme aldığım   köy şiirimin  tamamına yer verilerek kadirşinaslık gösterilmiş. Teşekkür ediyorum. Ve sözlerimi Zât-ı âlîleri için kaleme alınmış bir rubâî ile noktalıyor ve başarılarının artarak devamını diliyorum.
AKBAŞ’a RUBAÎ
Aşk onda şiirdir, yüreğinden taşıyor,
Hizmet eridir kaç işi birden taşıyor.
Uygun düşüyor şânına Bindallı adı
Kültür ve sanat için ufuklar aşıyor
           
Berceste Dergisi, Mart 2012 sayısında yayınlanmıştır.

Yorumlar