NEVBAHAR(IN)DA BİR DERGİ: ASIM

2012 yılı Mayıs ayının ikinci haftası itibariyle, Türk yazın hayatına yepyeni bir dergi kazandırılıyor. Adı Asım. Bu isim edebiyat çevrelerinde yeri geldikçe anılan; ancak bizce, hakkı avucuna henüz verilmemiş bir isimdi. Bu kanaatten yola çıkılarak, ilk defa süreli bir yayının adı  “Asım” olarak veriliyor. Burada tabii olarak şunu sormak gerekiyor: “Asım”, özelde bir dergi olarak nedir?
Asım dergisi, yeni bir fikir, kültür, sanat ve edebiyat dergisidir. Fikri altyapısı iki yıl evvel oluşan Asım, 2011 yılı Ocak ayında alınan bir kararla yayın hayatına girmeye karar vermiştir. 12 Mart Pazartesi günü, sosyal medya ve çeşitli iletişim araçları vasıtasıyla  Asım’ın tanıtım duyuruları yapılmıştır. Kimi usta yazarlarımızın öncülüğünde yayınlanacağı kararlaştırılan Asım, ulusal ve uluslar arası çapta bir dergi hüviyetiyle okurlarının karşısına çıkacaktır. Hem yazı hayatında önemli bir yer edinmiş simaları hem de genç yazarları bir araya getirecek olan dergi, bu yönüyle de Türk yazınında önemli bir yer edinmeye adaydır. Şu anda yayına hazırlık aşamasında olan derginin, öncelikli olarak üç ayda bir yayınlanması kararlaştırılmıştır. Sonraki evrelerde Asım, duruma göre iki ayda bir ya da ayda bir yayınlanacaktır.
Asım’ın Fiziki ve Fikri Yapısı

Asım dergisi hem fiziken hem fikren, halen oluşma safhasındadır. Asım, isim ve logo hakkını Ocak ayı içinde almış ve zaman kaybetmeden teknik çalışmalara başlamıştır. Derginin künyesi yani jeneriği hakkında kesin bir tablo henüz oluşmuş değildir. Ancak ana karakterlerin yerine oturması dolayısıyla, bu şimdilik problem olacak bir mevzu değildir. Şu an oluşmuş olan künyede görünen isimleri ve görevlerini şöyle zikredebiliriz:
İmtiyaz Sahibi:
Mevlana DEMİREL
Genel Yayın Yönetmeni:
(Sürpriz bir isim olacağı için, şimdilik yazmayı uygun görmüyoruz.)
Editör:
Uzm. Esra KİRİK
Yayın Kurulu:
(Bu bölüm halen hazırlık aşamasındadır. Büyük önem arz etmesi sebebiyle, bu kısım şimdilik boş bırakılmıştır.)
Dizgi-Tasarım
Gökhan GÖK
Derginin fikri altyapısında esas alınan konu doğrudan “insan” dır. Asım, hiçbir grup veya kuruluşu değil, yalnızca milli ve beynelmilel insanı temel alacaktır.
“İster beşer olsun ismim ister adem
Tasnife dilim varmaz insansın madem”
bercestesinden hareketle yola çıkan Asım hiçbir ayrım yapmadan, yansız, objektif olarak yola çıkmıştır. Derginin mesajları yalnızca insanın sosyodinamiklerini içine barındıracaktır. Bu bakımdan okuruna fayda sağlayacağı gibi, yazarını da insanlığa karşı görevini yapmış olarak huzura eriştirecektir.
Asım Dergisi Yazı Konuları
Asım dergisi yazılacak yazıların konusu itibariyle son derece çeşitli olacaktır. Özellikle orijinal, benzeri birçok dergiden farklı olarak değişik konuların gündeme getirilmesi planlanmaktadır. Derginin arka planında, çalışmaları bir usta gözüyle takip eden, bizlere danışmanlık eden değerli üstat Sn. Kemal SEYİTHANOĞLU bu konuda son derece hassas davranılması hususunda, yazarlarımıza naçizane, bir ön telkinde bulunmaktadır. Sn. Seyithanoğlu, dergiyle beraber çıkması düşünülen bir ekte, genç yazarlara da ziyadesiyle yer verileceğinin altını çizmiştir. Kenan Seyithanoğlu’nun tabiriyle; Asım “yıldız toplayıcısı” bir dergi olacaktır.
Asım için bazı dosya konuları henüz belirlenmiş ve bu konularda kimi kıymetli yazarlarımızdan yazı talebi olmuştur. Bu konuları ve yazılmış olup olmama durumlarını şu şekilde belirtmek mümkündür:
Yazım Aşamasındaki Konular
·         Muhsin Yazıcıoğlu                                  
·         Mehmet Akif Ersoy                                
·         Vakıflar                                                      
·         Hayvan Sevgisi                                         
·         Anne                                                          
Henüz Yazılmayan Diğer Konular
·         2012 Spor Başkenti: İstanbul                 
·         Türk kültüründe bahar(Nevruz)           
·         Asım düşüncesi                                      
·         Mimar Sinan
·         Hz. Muhammed (SAV)’ın doğumu ( Kutlu Doğum Haftası)
·         TBMM’nin açılışı
·         Kitaplar
·         II. Abdulhamit
·         TRT’nin kuruluşu.
·         Dünyada basın özgürlüğü.
·         Engelliler ve engellilik.
·         Türk dil bayramı
·         Gençlik ve sigara
·         Müzeler
·         Yani Anayasa

Yukarıda belirlenmiş konular, Asım’ın sadece ilk sayısı için değil, ilk sayıyı takip eden diğer sayılar için de geçerlidir. Bu konulara ek olarak, her yazarımızdan orijinalitesi olan dosya konuları beklemekteyiz.  Ayrıca bütün yazarlarımız ya da yazar adaylarımız kendi ilgi alanlarına yönelik olarak bizimle konu istişaresi yapabilirler. Bu istikamette yazılarını yazabilirler. Yine her sayıda Bir röportaj ve röportaj dizisi olacaktır. Bu da ayrıca dönem dönem duyurulacaktır.
Yazarların Dikkatine!
Yazı gönderecek yazarlarımızın yazılarını en geç 10 Nisan 2011 Salı gününe kadar şahsıma ulaştırmaları rica olunur. Bu süreyi aşan yazıların takibatı ve tashihi sorun teşkil edeceğinden son tarih bu şekilde belirlenmiştir.
İletişim Adresi:
Yazıları göndereceğiniz, her türlü fikir bildirimi ve istişarede bulunabileceğiniz mail adresimiz ve telefonlarımız şu şekildedir. Mail adreslerimiz her gün kontrol edilmekte, telefonlara istenilen her saatte bakılabilmektedir.
Editör Tlf No (Esra KİRİK): 0 539 498 97 00
E-Mektup Adresi: esrakirik@gmail.com
                                asimdergisi@gmail.com
Asım Dergisi Editörü

Yorumlar