“Özgürlüğü Satın Alanlar” okuyucusuyla yeniden buluştu

Yazar Vedat Sağlam’ın genişlemiş, zenginleşmiş içeriği ve değişmiş kapağıyla Çanakkale'deki yaşanmış olayları hikâyeleştirdiği "Özgürlüğü Satın Alanlar" isimli çalışması yeniden okuyucuların beğenisine sunuldu
Bugünün çocuklarının geçmişe göre çok daha nasipli, imkan sahibi olduğunu görüyoruz. En azından benim çocukluğum ile şimdiki çocukların, gençlerin imkânları arasında dağlar kadar fark olduğunu görüyorum şahsım adına. Bugün, çocuklar ve gençler için yayınlanmış o kadar çok ve bir o kadar da çeşitli hikâyeler, romanlar, filmler, animasyonlar var ki, sadece kapak resimlerindeki canlılığı, cıvıldaşmayı görseniz, adeta yeniden çocuk olasınız, okuyasınız gelir. Ne zaman bir kitapçıya gitsem, kitapların cıvıl cıvıl,  elvan çeşit renkteki kapaklarını görsem, bütün kitapları kucaklayasım, alasım gelir.  “Ah ne olurdu benim de çocukluğumda bu kadar çeşit kitap olsaydı…” derim içimden.
Aklınıza gelen hemen her konuda esere ulaşmak artık çok kolay bugün. Belki kitapçıya gitmenize de gerek kalmaz, internete, google amcaya bir tıklamanız yeterli olabilir. Sanal alemde anında konuyla ilgili onlarca esere ulaşabilir, satın alabilirsiniz.   Çocuk ve genç edebiyatında pek çok yayınevi olduğu gibi, kalem oynatan pek çok da yazar var bugün. Bugünün çocukları için bu bir güzelliktir diye düşünüyorum.

Vedat Sağlam da çocuk ve genç edebiyatı konusunda kalem oynatan yazarlardan sadece birisi… Daha çok roman ve araştırma kitaplarıyla tanıdığımız yazar, son iki kitabıyla hikâye alanında da güzel eserler verebileceğini ispatlıyor. Çocuk edebiyatı alanında Türkiye’de haklı bir yer işgal eden NAR yayınlarından çıkmış olan çalışmalar, aradan çok zaman geçmeden ikinci baskısını da hızlı bir şekilde yapmış durumda. “Anne Babam Döndü” ve “Özgürlüğü Satın Alanlar” isimli hikâye kitapları, Çanakkale Savaşlarında yaşanmış olayların anlatıldığı bir dizi hikâyeyi kapsıyor. Yazar bu kitaplarda, Çanakkale savalarında yaşanmış olayları kendi üslubuna göre yeniden yorumlayarak genç okuyucuların beğenisine sunuyor. “Bizim çocukluğumuzda bizler Çanakkale savaşlarını bilmezdik, meğerse orada kıyametler koparmış da, haberimiz olmazmış” diyen yazar, bir ihtiyacı gidermek adına yaşanmış gerçek olayları yeniden kaleme aldığını ifade ediyor.  Mart ayının içerisinde bulunduğumuzu ve mart ayının Çanakkale için anlamlı bir günü barındırdığını düşünecek olursak, bu hikâyelerin bu bir eksikliği de giderdiğini söyleyebiliriz.
Yazar, “Eser ilk çıktığından beri yoğun bir ilgi gördü. Özellikle okullarında Çanakkale’ye yönelik tiyatro çalışması yapan öğretmenlerimiz bu kitaplardan oldukça çok yararlandıklarını söylüyorlar. Tiyatroya aktarmakta konu sıkıntısı çeken öğretmenlerimiz bana elektronik posta atmak suretiyle kitap için teşekkürlerini ifade ediyorlar” diyen yazar, tiyatroya aktarılan olayların akılda daha da canlı kaldığını, bu eserlerin bu amaçla da rahatlıkla kullanılabileceğini ifade ediyor. “Önemli olan fayda” diyen yazar, “çocukluğumun açlığını gidermek adına şimdiki gençlere hediyem olsun, okusunlar…”  diye vasiyette bulunuyor.

Yorumlar