Abdullah Akay : “Kaç okyanus var içimde, kaç nehir akıyor”


 Abdullah Akay, son şiir kitabı “Yaşam Irmağı” ile okuyucuları ile buluşurken kitabını “Yüreğimin derinliklerinden ırmaklaşıp gelen duygularımın dizeleri olan bu şiirlerimi; eşime, çocuklarıma, torunlarıma, tüm sevdiklerime ve şiir severlere armağan ediyorum” diyor.
Arka kapakta ifade edildiği gibi “Yaşam Irmağı” kitabı su motifi üzerine kurulmuş.
“Kaç okyanus var içimde
Kaç nehir akıyor
Kaç ırmak
Kaç kaynak var bende
Uzayında yürüyorum”

Sokak Kitapları yayınları arasından çıkan kitap 112 sayfalık bir hacme ulaşmış.
Kitapta Abdullah Akay’ın daha önce okuduğum şiirlerinin yanı sıra okumadığım onca şiirlerini de gördüm. Feyzi Halıcı Bey’in kitapta yer alan yazısında belirttiği gibi “Abdullah Akay, bir gözlem şairidir.” İçindeki mekanı iç dünyasından süzerek dile getiren şair, önce bize bir Üsküdar kapısı açıyor. Üsküdar’ı tarihten günümüze kadar bizim ufkumuza açarken sırayı Çamlıca’nın,
Çengelköy’ün, Beşiktaş’ın, Nişantaşı’nın  ve Kadıköy’ün aldığını görüyoruz.
Bu gezinti Anadolu’nun diğer coğrafyalarına doğru uzanırken kendi doğduğu topraklara, Bünyan’a kadar uzanır ve kökü herkesi yakıp kavuran yüzlerce hatıra ile birleşir.
İnsanın sürekli kendini anlatma çabası, aslında bitmek tükenmek bilmeyen bir şekilde hayatı anlama çabasından başka bir şey değil ki… Hele şairlerin bütün çırpınışları, hayata yükledikleri anlamları paylaşmak içindir. Bir de zaman ötesine seslenebilmek var tabii ki…
Abdullah Akay, Yaşam Irmağı şiir kitabında bir ab-ı hayat’ın (ölümsüzlük suyu, bengü su) kenarına oturmuş gibidir. Yaradılışın hikmetine erdiği şiirlerinde çağının dilinden ödün vermeden koşuyor, hayata, tasavvufa, mekana ve sonsuzluğa…

Abdullah AKAY kimdir?

İlk şiiri 1949 yılında yayınlandı. Edebiyat Alemi, Yeni Erciyes, Filiz, Yelken, Ruh Dünyası, Çağrı, Türk Dili, Türkiye Yazıları, Milli Kültür, Oluşum, Çağdaş Eğitim, İlk Yaz, Yazı, Bünyan Kültürü, Eylül, Littera, Kemalist Ülkü gibi birçok dergi, kitap ve gazetede şiirleri yayınlandı. Kültür Bakanlığı, Kore Savaşları ile ilgili bir eserini yayınladı. Köşe yazarlığı yaptı. Öykü, makale, deneme dallarında yazıları gazete ve dergilerde yer aldı. Antoloji ve ansiklopedilere girdi.
Radyo ve televizyon programlarında kendisi ile röportajlar yapıldı, şarkı sözleri bestelendi.
1930 yılında Bünyan’da doğan Akay, İLESAM üyesidir. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünde İdareci olarak görev yapmış ve 1995’te kurumdan emekli olmuştur.
Akay için şiir, vazgeçemediği en büyük tutkudur.

Abdullah AKAY’ın yayımlanmış eserleri

1.       Anıların Çığlığı (Şiir) 1982
2.       Tükenişe Kadar Sevmek 1984
3.       Uzat Yeşil Ellerini 1985
4.       Bir Şair Geçti Rüzgar 1988
5.       Islak Güneş 1996 (Beğendik Kültür Hizmetleri)
6.       Yalnız Ağaçlar 1996 (Beğendik Kültür Hizmetleri / Türkçe-Fransızca)
7.       Aynalar Gülücük Bekliyor 1998
8.       Erciyes’te Bir Işık (Hamdi ÜÇOK) – 1997
9.       Eylül Türküleri 2003
10.   Dört Mevsimde Aşk Şiirleri 2009 (Toplu Şiirler)
11.   Kore’de Dirilen Şehit 1985 (Kültür Bakanlığı yayını)
12.   Yaşam  Irmağı -2012

Yorumlar