SEMAVER KAYNARSA


1974 yılında Semaver isminde bir öğrenci dergisi çıkmıştı. Ortaokul öğretmenimin getirdiği dergide öğrenmiştim ilk kez Semaver kelimesini.
Yıllar sonra Semaver Öykü Dergisinin birinci sayısı geçti elime. Modernize edilmiş öykülerin yanında klasik öykülerinde yer aldığı buharı üzerinde olan dergide genç kalemlerinde yer aldığını gördüğüme sevindim.
Nihan Işıker’in “Buz Dansı” isimli öyküsünde hayatın çeşitli sahneleri beş kalemde sunulmuş okuyucuya. Murat Çelik “Yaz Gelir, Düşer Telaşı” isimli hikayesi sorgulayıcı üslubuyla dikkat çekiyordu. Deniz Dengiz “Esmeralda” isimli hikayesiyle sevgi temelli bir ilişkiye pencere aralıyordu. “Kalemin Söyledikleri”ni Mehmet Akif Coşkun kaleminden okumak zihinlere üç nokta bırakıyordu sessizce. Hüdaverdi Aydoğdu “Çocuk” hikayesi ile Gönüllü olarak çocuk aldıran bir annenin ve ona izin veren bir babanın dramına içsel bakış sergiliyordu. Mustafa İbakorkmaz şair tiplemesine “Pazarcı” başlıklı yazısıyla düşünce sergisi açıyordu dimağlara. Baki Karcı “Okuma Notları”ndan oluşturduğu bir denemeyle tespitlerini dillendirmişti kalemin endamıyla. Naciye Filiz “Öykü Tutanak mıdır?” başlıklı yazısıyla kurgu dünyasının inceliklerine dikkat çekiyordu. Ender GÜROL ile tadımlık bir söyleşi ve  GÜROL’un iki kısa öyküsü öykü okurlarına hediye paketi sunarcasına hazırlanmıştı.
Notos Öykü, Kül Öykü, Hece Öykü, Öykü Teknesi ile Resimli Hikayeler, Seçilmiş Hikayeler, Öykü, Yaba Öykü, Yaşasın Edebiyat, Adam Öykü, Düşler Öyküler, Fayton Öykü, Üçüncü Öyküler, Bir Bilet Gidiş Dönüş, Kum, Kül Öykü, İmge Öyküler, Eylül, Aylak, Eşik Cini dergilerine ilişkin öykü okurunun belleğine sunulan dergilerin yanında Kayseri’de çıkan ve iki ayda bir yayınlanacak olan Semaver Öykü Dergisinin de hayırlara vesile olması dileğimle.

Sergül VURAL

Yorumlar