Kayseri’nin gönüllü kültür elçisi, Kayseri’nin devasa çınarlarından: Alim GERÇEL


Bu yazıyı yazdığımda Alim Gerçel, 65 yaşındadır. (1947 Kayseri doğumlu) Ve ben neyi, nasıl anlatacağımı şaşırdığım için uzunca bir bakakaldım. “Bir ömür nasıl böyle yaşanır” sorusunun cevabını vermeye çalışmak belki de daha doğru olacak; çünkü onun hayat hikayesine baktığımda her zaman bir şeylerin eksik kalacağından eminim.
Dernekçilik, dergicilik, gazetecilik, dava adamlığı, hakemlik, muhtarlık… derken Alim Gerçel’i Kayseri’de hayatın her sahasında bulmak mümkün… O bir Kayseri aşığı… Kayseri, onun aşklarından biri sadece… Türk Dünyasının ve Türk Kültürünün de aşığı… Türk Kültürünün ve medeniyetinin yaşaması için karıncalar misali bıkmadan usanmadan didinen bir neferi… Hayatın içinden biri… Bilim adamlarıyla, kültür ve sanat adamlarıyla, Türk Milliyetçileriyle, yaşlılarla, gençlerle yıllardır iç içe… Son 10-15 yılında ise çocukların ve gençlerin onun hayatında çok öncelikli bir yeri olduğunu biliyoruz. Çünkü, Alim Gerçel, Kayseri’deki sosyal ve kültürel faaliyetlerin hemen hemen hepsinin içinde yer almakla kalmıyor, çocuklar ve gençler için de kendi kültür ve sanat rüzgarını oluşturuyor. Yaptığı bunca faaliyeti gazete ve TV haberlerinden takip edebilirsiniz ya da interneti şöyle bir karıştırın, oradaki haberler neler söyleyecek sizlere neler…
Alim Gerçel’in Kayseri’deki en büyük etki alanı, yıllardır yürüttüğü Kayseri Kültür ve Turizm Derneği Başkanlığıdır; Türkiye sathına ve sınırlarımız dışına onu taşıyan ise Erciyes Dergisidir.  İkisi de büyük emeklerle yıllardır yürüttüğü faaliyetlerdir. Erciyes Dergisi, bugün 418. Sayısına ulaşmışsa ve 35. Yılına ermişse bunda Av.Nevzat Türkten’in ve Alim Gerçel’in çok büyük emekleri vardır.  Anadolu’da yayınlanan en uzun ömürlü dergi olarak kendi rekorunu yine kendisi kırmaya devam eden Erciyes, Türkiye'de bibliyografyası yayınlanan üç dergiden biridir. Erciyes dergisinin bibliyografyasını, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin “Erciyes Dergisi Bibliyografyası” adıyla Mart 2004’te hazırlamıştır. 1978-2003 yıllarını kapsayan bu çalışma, Kayseri İl Özel İdare’nin katkılarıyla basılmıştır.
Alim Gerçel, sadece Erciyes Dergisi ile yetinmedi. Erciyes Dergisinin yanına Bizim Gençlik, Bizim Sesimiz, Mefkure, Bolkar, Kutlu Sesleniş dergilerini ekledi. Halen aylık şiir dergisi Çemen'i yayınlamaktadır. Bunların yanında Yıldırım, Hamidiye, Yeni Ufuklar, Sahabiye, Voleybol gazetelerini çıkardı. Uluslararası Voleybol hakemi ve Türkiye Voleybol Federasyonu Gözlemcisi'dir. Yazıları, Erciyes, Bizim Gençlik, Yeni Ufuklar, Kurultay, Kayseri Kültür, Kümbet ve Çemen dergilerinde yayınlanmıştır.
Bütün bunlar ve burada sıralayamadığım faaliyetler, bu millete adanmış bir ömrün hikayesidir. Bitmek tükenmek bilmeyen bir güçle, en kara günlerde dahi “Türk Milletinden ümit kesilmez” diyerek kolları sıvayan ve bunca neşriyatla milletinin huzuruna çıkan bir insan… Elbette bu hayatlar, örnek hayatlardır. Şimdi ufacık sohbetlerden sıkılan ve uzun yazıları da okumayan bir topluma bunlar nasıl anlatılır bilmiyorum ama 1982 yılından beri yanında yöresinde yer almış bir kardeşi olarak yine de aziz milletimden ümit kesmeyerek bunları anlatmaya devam edeceğim.
Erciyes Dergisinin mimarları Alim Gerçel ve Nevzat Türkten
Alim Gerçel, doğduğu şehirle ve Kayseri’nin kültürel dokusuyla çok ilgili oldu. Kayseri’de sayılı kütüphanelerden birinin sahibi olmakla  kalmadı, yıllara meydan okuyarak iyi bir arşivci olduğunu da gösterdi. Bugüne kadar ne kadar araştırmacıya, yazara, öğrenciye yardım etmiştir onun çetelesinin tutulabileceği kanaatinde değilim.
Kayseri kültürüne bunca emek harcayışı bir “Kayserililik ruhunun” tezahürü olduğu gibi, ihmal etmeden söyleyeyim, aslında büyük bir Türk Milliyetçisi olmasının tabii sonucudur bence. Yıllardır yürüttüğü “dava adamlığı” çizgisinden en ufak bir sapma göstermeden aklı karalı nice günler yaşamış ve her zaman Türk Milletine hizmeti kendisine şiar edinmiştir. O yüzdendir ki bu samimiyet, onunla aynı saflarda yer almayan nice insanın dahi, ona karşı saygı ve sevgi duymasına yol açmıştır.
Ben bu küçük yazıyı sonlandırırken Alim Gerçel’e Allah’tan uzun ömürler diliyorum. Rabbim daha uzun yıllar aziz Türk Milletine hizmetten onu geri bırakmasın. Ve dileğim odur ki, işte bu örnek hayatların devamını getirecek nice gençlerimizin yetişmesine vesile olunsun ki bu millet, millet olmanın erdemlerini bu tür insanların varlığı ile bir kez daha hatırlasın. 
S.Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar