Kayseri’nin Yörük Beyi: Ali AYDIN


Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şube Başkanı (Yörtürk) ve aynı zamanda Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) Başkanı Ali Aydın, Kayseri’nin Yörük Beyi olarak birçok başarılı işe imza atmıştır. Aydın İnş. Elek. Ltd. Şti. ile Müsürler A.Ş.’nin kurucusu olan Ali AYDIN iktisatçı ve işadamıdır. Kayseri’deki birçok önemli sosyal ve kültürel faaliyetin ya içinde olmuş ya da büyük destek vermiştir. Kayseri’nin tanıtımı için gösterdiği çabalar her türlü takdirin üstündedir.
                1956 yılında Kayseri’nin Yahyalı ilçesinin Sazak köyünde dünyaya gelen bir Yörük olan Ali Aydın, İktisat Fakültesi mezunudur ve şu an kendi aile şirketlerinin başındadır. Aydın Ailesinin her Türk ailesinde olduğu gibi ilginç bir serüveni var. Aslında aile Aydın soyadını bir rastlantı sonucu almış değil. Onlar Aydınlı Yörüklerinin bir kolunu oluşturuyorlar. Antalya, Afyon, Alanya (Türkler Köyü), Konya (Yunak) yörelerinde konargöçer bir hayat sürdürmüşler. Aydınlıların Müsürlü kolunu meydana getiren aile önce Yozgat Sarıkaya’ya, sonra da Yahyalı’ya gelip yerleşmişler. Yahyalı’nın Sazak köyünde 1945 yılında yerleşik hayata geçmişlerdir. Aile, ağırlıklı olarak şu an Kayseri şehir merkezinde oturuyor. Yeter AYDIN ile evlidir. Mimar olan kızı Nafiye ile Elektrik Elektronik Mühendisi olan Alper isimli iki çocuk babasıdır. Dokuz kardeşin en büyüğüdür ve birlikte çalışmaktadırlar. 

                 Kayseri’de sevilen sayılan bir insan olan Ali Aydın, nezaketiyle her türlü takdiri toplamaktadır. Yörtürk Vakfının gelişmesi için bugüne kadar maddi ve manevi yardımlarını esirgememiştir. Yörük Türkmen Vakfı bünyesinde Erciyes Üniversitesinde okuyan Türk Dünyası öğrencilerini bir araya getirerek onlarla yürüttüğü faaliyetler, bu şehrin yüz akı olmuştur. Gönlü, Türk Dünyasının en küçük parçası için dahi atan ve Türkiye’nin birliğinden dirliğinden yana tavrı açık ve net olan Yörük Beyi Ali Aydın, Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şubesine bir bina kazandırmayı başardı ve içini de Türk Kültürüne uygun bir dekorasyonla döşedi.  Her ayın son perşembesi vakıf binasında yaptığı etkinliklerle Kayseri’nin aydın tabakasını öğrencilerle ve halkla buluşturdu.
Mütevazı kişiliği ile her kesimden insanın gönlüne taht kuran Yörük Beyi, yüreği Kayseri için, Türkiye için atan bir memleket sevdalısıdır. Kimi gün Yahyalı’da Aladağlarda, kimi gün Akkışla’da Üsküdar Yaylasında, Kayseri’nin dağında taşında ve her yanında izi vardır ve her yerde büyük hürmetle karşılanır. Şehrin imarı için her türlü çabayı göstermektedir. Yeniliklere her zaman açık olan Ali Aydın, kendisini birçok alanda yetiştirmiştir ve bunu da sadece kendisi için değil, Kayseri için ve bu ülke için yapmıştır.

ALİ AYDIN’IN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLAN FAALİYETİ
Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği ile Yörük Türkmen Vakfı Kayseri Şube Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği “II. Balkan Türk Kadınları Ortak Meseleleri ve İşbirliği Kurultayı” 2006 yılında Kayseri’de gerçekleşmişti. Batı Trakya, Romanya, Makedonya, Gagavuz Özerk Bölgesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna-Herkes, Bulgaristan, Kerkük, Azerbaycan, Kosova ve Türkiye’den katılan 130 delege, Türk Dünyasında kadınların meselelerini gündeme taşırken Kayseri, tarihi günlere ev sahibi yapmıştı. Birçok seçkin davetlinin, basın yayın kuruluşu temsilcilerinin katıldığı programda Kayseri’nin ve bölgemizin tanıtımı da yapılmıştı.

YAHYALI VE KAPUZBAŞI’NIN ONUN HAYATINDA ÖZEL BİR YERİ OLDU
Yahyalı, Aladağlar ve Kapuzbaşı bölgesinin tanıtımı için her zaman kolları sıvayan Ali Aydın, çeşitli zamanlarda bu bölgeye ulusal ve yerel basın yayın kuruluşlarını, medyayı, Kayseri’nin iş çevresini, aydınları ve halkı sürekli taşıdı. Başta Rafting ve Traking etkinlikleri olmak üzere, Kapuzbaşı bölgesinin Türk Turizmine kazandırılmasında büyük emek sahibidir. Bugün, Kapuzbaşı’na herkes rahatça ulaşıyorsa ve onca tesis bugün için hayat bulmuşsa, bunda Yörük Beyi Ali Aydın’ın üstün gayretlerinin  payı büyüktür.


                “YÖRÜKLER, YURDUNUN DAĞINI, TAŞINI, KURDUNU KUŞUNU SEVER DE İNSANINI AYRI TUTAR MI?”
                Ali Aydın Bey’in söylediği güzel bir söz var: “Yörükler, yurdunun dağını, taşını, kurdunu kuşunu sever de insanını ayrı tutar mı?” Bu güzel söz öyle birleştirici ve mantıklı ki... “Yaratılanı severiz Yaradan’dan ötürü” diyen Türkmen ulusu Yunus Emre’nin hümanist düşüncesine yaklaşıyor. Biz bu vatanı vatan yapan her insanı seviyoruz ve herkes de sevmeli. Bu sözler göstermektedir ki Yörük Beyi Ali Aydın, Kayseri’de çok geniş bir yelpazenin bütünleştiricisi ve hamisi olmuştur ve ismi, her zaman iyi ve güzel işlerle anılacak, Kayseri şehri ve Türkiye’ye gönül verenler onu asla unutmayacaktır.

Yorumlar