KAYBETTİĞİMİZ ÇINARLARA VEFA 'EVEREKLİ AŞIK SEYRANİ'


KAYBETTİĞİMİZ ÇINARLARA VEFA
'EVEREKLİ AŞIK SEYRANİ'
1807 - 1866

HAZIRLAYAN : Fazlı KARAMAN
19 ARALIK 2012 ÇARŞAMBA
SAAT 19.30
GİRİŞ SERBESTTİR.
ERDEM BEYAZIT KÜLTÜR MERKEZİ/GÜNGÖREN

19.yüzyıl gizemci halk şiirinin büyük ustası Seyrani 1807 yılında Kayseri'nin eski adı Everek,yeni adı Develi olan ilçede dünyaya geldi.
Dehası, yergiciliği, taşlamacılığı, haksızlığa, rüşvete, kıyıcılığa, toplumsal dengesizliklere, kaba softalığa, ahlaksızlığa karşı gözünü budaktan esirgemeden, korkmadan, çekinmeden savaş veren, bu arada inancının gereklerini de bir yana itmeden, şiirsel yapıdan, söyleyişten uzaklaşmadan, etkin, kalıcı şiirlerini sazıyla halk içinde söyleyen güçlü bir ozanımız..

Bir köşe taşıyım yerde kalmayım,
Şevketlüm yapıya kor diye geldim

diyerek İstanbul'a gelir ama idarede gördüğü olumsuzluk,ilgisizlik ve israf karşısında inkisara uğrar.Hakkında yakalanma emri çıkartılır. Bunun üzerine:

Bozmak mümükün ise aklım bikrini,
Boz da mümkün ise dul gönder beni.
Hakkın mekanından özge bir mekan
Bul da mümkün ise bul gönder beni.

diyerek başkenti terk eder.Devlet ricalinden bazılarının himayesiyle Haleb'e gider,yolculuklar yapar,memleketi Develi'ye döner ve orada vefat eder.

Yaşadığı zaman ve mekana mührünü vuran Aşık Seyrani'yi İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü unutmadı.Anma programına
Aşık Seyrani ile ilgili çok degerli araştırmaları olan Hacı Osman Yıldırım,Ömer Atmaca,Yusuf Dursun,Yaşar Derin katılarak konuşma yapacaklar. Örenci, öğretmen,Kayseri ve Develi Dernekleri tamsilcileri ve İBB:Kültür Müdürlüğünün değerli yetkilileri de programa katılacaklar. Ayrıca,Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Sayın Bahattin Cebeci de teşrif ederek Seyrani'den şiirler okuyacak.
İrtibat : 0532 234 14 27 Fazlı Karaman
0533 764 9575 Mustafa Şam

Rahat tut kendini sıkma Seyrani,
Rızayı Bariden çıkma Seyrani,
Gönül Beytullahtır yıkma Seyrani,
Elinden gelirse imaret eyle.

Yorumlar