3. Roza Edebiyat Ödülü Fahri Celal Göktulga Anısına Verilecek


Roza Yayınevi ve Roza Sanat, genç öykücüleri keşfetmek, ürünlerini okurla buluşturmak için bu yılın Edebiyat Ödülü’nü ‘öykü’ alanında verecek. Roza Yayınevi ve Roza Sanat işbirliğiyle düzenlenen çalışma, unutulmuş öykü yazarlarımızdan Fahri Celal Göktulga Anısı’na düzenlenecektir. Öyküseverlere duyurulur.
Fahri Celal Göktulga kimdir?
Asıl adı Mehmet Fahri Celâl’dir. Hariciye memurlarından Ahmet Celâlettin Bey (Ö. 1926)21 ile Tarsus’ta Pancaroğulları adıyla bilinen bir aileden olan Lâmia Hanım (Ö. 16 Eylül 1934)’ın altı çocuklarından beşincisi olarak Eminönü, İshak Paşa Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir (20 Mayıs 1895).
Fahri Celâl, tahsil hayatına Yerebatan’daki Dârüledep’te başlamıştır. Orta öğrenimini 1224/1908 yılında, II. Meşrutiyet’in ilânının ikinci ayında başladığı Mercan İdadîsi’nde tamamlamış (1912), ardından Tıbbiye-i Mülkiye-i Şahâne’ye kaydını yaptırmış, 1918 yılında da Toptaşı Bimarhanesi’nde Fuzûlî’nin mizacı üzerine hazırlamış olduğu tez başarılı bulunmuş ve buradan Emrâz-ı Akliye ve Asabiye uzmanı olarak mezun olmuştur. Ardından, Manisa, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinde görev yapmıştır. Fahri Celal, dönemin Vakit, Ulus, Cumhuriyet gibi bazı gazetelerinde köşe yazarlığı da yapmıştır.
Yıllarını mesleğine, sanat ve edebiyat çalışmalarına adamış olan Fahri Celâl, 3 Haziran 1975 Salı günü, yakalandığı üremi hastalığından ölmüştür. Üsküdar’da, Karacaahmet Mezarlığı’nda gömülüdür.
Eserleri:
Talâk-ı Selâse
Keloğlan Çanakkale Muharebelerinde
Kına Gecesi
Eldebir Mustâfendi
Avur Zavur Kahvesi
Salgın (Hikayelerinden Seçmeler)
Rüzgâr
Çanakkale’deki Keloğlan
Bütün Hikayeleri
Kaynak: Fahri Celal’in Hikayeciliği II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Taşan Duyarlılık | A.Cüneyt ISSI | Roza Yayınevi | İstanbul 2011 | 320 s.
HABER KAYNAK:

Yorumlar