Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), “Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç” hakkında bir program düzenliyor



Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), “Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç” hakkında bir program düzenliyor.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

Eserleri ve fikirleriyle nesiller yetiştiren şair, yazar, mütefekkir üstad Sezai Karakoç hakkında Cağaloğlu’nda bir toplantı düzenleniyor.
         Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) üstad Sezai Karakoç hakkında bir program yapılıyor. “Bâbıâli Sohbetleri” çerçevesinde gerçekleşecek olan toplantı, Timaş Kitapkahve’de 7 Şubat Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Üzeyir İlbak, Nevzat Bayhan ve Zafer Acar’ın konuşmacı olacağı toplantıyı Mehmet Nuri Yardım yönetecek. “Diriliş Nesli’nin Mimarı Sezai Karakoç” başlıklı toplantıda, bir öncü olarak Sezai Karakoç’un hayatı, fikirleri ve eserleri üzerinde durulacak. Konuşmacılar, toplantının sonunda dinleyicilerin sorularına cevap verecek.
         Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi 0 212 5112323-5112324 numaralı telefonlardan veya sanatalemi.net sitesinden öğrenilebilecek.

DİRİLİŞ’İN ÜSTADI
         Diriliş Nesli’nin üstadı olarak kabul edilen Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. İlkokulu Ergani’de, ortaokulu Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta, liseyi Gaziantep’te okudu. Lise sonda Necip Fazıl Kısakürek’le tanıştı. Burslu öğrenci olarak girdiği Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1955’de bitirdi. 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu. 1967 yılında İslamın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de fıkra yazıları yayınladı. Mart-nisan 1960’ta iki, mart 1966 - mart 1967’de oniki, ekim 1969 - ocak 1971’de onaltı sayı olmak üzere Diriliş dergisini yayınladı. 1974’ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. 1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayınlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayınlanmıştır. Diriliş dergisi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir. 1990 yılında Diriliş Partisi’ni kurdu. 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da bu partinin genel başkanlığını yürüttü. Bilahare Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu. Sezai Karakoç’a Cumhurbaşkanlığı tarafından 2011 yılında edebiyat alanında Kültür Sanat Ödülü verildi.

ESERLERİ:
Şiir Kitapları: Körfez, Şahdamar, Hızırla Kırk Saat, Sesler, Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu, Zamana Adanmış Sözler, Leyla ile Mecnun, Mona Rosa. Araştırma ve Fikir Kitapları: Yunus Emre, Mevlana, Mehmet Akif, İslam’ın dirilişi, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Ölümden Sonra Kalkış, Mağara ve Işık. Hikâye Kitapları: Hikâyeler I - Meydan Ortaya Çıktığında (1978), Hikâyeler II - Portreler (1982)



Yardım, Kitap Kültürünü anlatacak

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, Siirt Eğitim ve Kültür Vakfı (SEV)’nda “Kitap Kültürü ve Okuma Alışkanlığı” hakkında bir konuşma yapacak. Toplantı, vakfın Fatih’teki merkezinde (Kadınlar Pazarı), 8 Şubat günü saat 20.00’de başlayacak.
         Yardım, ‘kitap’ odaklı medeniyetimizde okumaya niçin çok değer verildiğini anlatırken, son yıllarda Türkiye’de son yıllarda kitap okumaya karşı gösterilen büyük ilgiye de temas edecek. Kısa bir süre öncesine kadar dünyada en az kitap okunan ülkeler arasında sayıldığımızı hatırlatacak olan Mehmet Nuri Yardım, son on yıl içinde Türkiye’de kitap fuarlarının sayısını hızla çoğaldığını ve halkın fuarlara büyük ilgi gösterdiğini hatırlatacak. Yardım bu olumlu gelişmede, başta valilerin, kaymakamların, milli eğitim müdürleri ile belediye başkanlarının rolleri üzerinde de duracak. Yardım sohbet toplantısının ardından dinleyicilerin sorularına cevap verecek ve arzu edenlere kitaplarını imzalayacak.
         Bugüne kadar 40’ın üzerinde kitaba imza atan Mehmet Nuri Yardım’ın en çok ilgi gören eserleri arasında Edebiyatımızın Güleryüzü, Edebiyatçılarımızın Çocukluk Hâtıraları, Yazar Olacak Çocuklar, Kayıp İstasyon, Edebiyatımızda Hüzün, Mizahın İzahı, Sefertası, Halim Selim Efendi, Aşina Çehreler, Romancılar Konuşuyor, Unutulmayan Edebiyatçılar ve Yıldızlarla Uyumak da bulunuyor.

İlk Osmanlılar’ın Kimlik Meseleleri

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nda “İlk Osmanlılar Köken ve Kimlik Meseleleri” konulu bir sohbet toplantısı düzenleniyor. Program, vakfın merkezi olan Köprülü Medresesi’nde 8 Şubat Cumartesi günü saat 16.00’da başlayacak.
Tarihle ilgili çok değerli eserleri bulunan Prof. Dr. Feridun Emecen’ın yapacağı konuşmada Osmanlı tarihi boyunca köken ve kimlik meseleleri ele alınacak. Emecen, konuşmasının sonunda dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenler, 0 2112 5162356 numaralı telefonu arayabilecek veya www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret edebilecek. Adres: Peykhane Sokağı, No: 3 Çemberlitaş- İstanbul.


Artık yazmaya başlayacaklar.

Ahmet Sarı (Sanatalemi.net)
         Yazı yazma kursları başta İstanbul’da olmak üzere Türkiye’nin değişik şehirlerinde açılırken, özellikle İstanbul Çemberlitaş’ta hizmet veren Birlik Vakfı’ndaki “Yazı ve Editörlük Kursu” büyük ilgi görmeye devam ediyor. Kursun yeni dönemi, 17 Şubat 2013 tarihinde başlayacak ve Haziran’a kadar devam edecek. Öte yandan geçen yılın Ekim ayında başlayan ve sona eren kursa devam eden öğrencilere, bu hafta sonunda başarı belgeleri veriliyor. Birlik Vakfı’nda 10 Şubat Pazar günü saat 16.00’da başlayacak olan törende, kursiyerlere başarı belgeleri verilirken kursla ilgili kısa konuşmalar yapılacak. Törene, öğrencilerin yanı sıra yakınları, aileleri, Birlik Vakfı ve ESKADER yöneticileri de katılacak. Kendileriyle görüştüğümüz öğrenciler, kursun faydalı olduğuna inandıklarını belirterek şu açıklamayı yaptılar:
“Yazmaya ilgimiz vardı, ama bunu sağlıklı biçimde hayata geçiremiyorduk. Dört ay boyunca bu kursa geldik ve bir çok bilgiyle donandık. Edebiyatın ve gazeteciliğin yaklaşık 25 türünü işledik. Denemelerimizi, şiirlerimizi, hikâyelerimizi kısacası bütün edebî çalışmalarımızı hocamızla birlikte okuduk, değerlendirdik. Yazılarımızdaki hataları gördük. Zamanla o çekingenliğimiz ve heyecanımız sona erdi. Şimdi çok daha hazırlıklı, kendimizden emin bir şekilde yazı yazıyor, internet sitelerine ve edebiyat dergilerine yazı çalışmalarımızı gönderip yayımlatıyoruz. Yazı ve Editörlük Kursu’nu, yazmayı seven herkese tavsiye ediyoruz.”
Dört ay boyunca Yazı ve Editörük Kursu’na devam edip belge almaya hak kazanan kursiyerlerin isim ve soyadları şöyle: Cemile Aydın, Esma Tok, Nilüfer Çeken, Abdülkerim Yıldız, Evrim Bülbül, Neslihan Özer, Tuğba Çalışkan, Hüsamettin Piraz, Esra Kara, Ali Yasan, Faysal Baydilli, Rüken Özdemir, Bekir Tuncer, Canan Kapucu, Mustafa Pınar, Sultan Altıntaş, Zeynep Tan, Seda Eryılmaz, Sadi Karademir, Çiğdem Güzelhan Kılıç, Rümeysa İrem Sevindik, Aslı Karşıyaka, Ahmet Sarı.
                   YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Öte yandan, Yazı ve Editörlük Kursu’nun dört ay sürecek olan yeni dönemi de 17 Şubat 2013 tarihinde başlıyor. Pazar günleri saat 13.00-15.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan kursa kayıt yaptırmak mümkün. Konuyla ilgilenenler, Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki merkezine (Yeniçeriler Caddesi, No: 13) müracaat ederek veya 0 (212) 5164127-28 numaralı telefonları arayarak kayıt yaptırabilecek. Tanınmış yazarların eserlerinden örneklerin işlendiği kursta, öğrencilerin çalışmaları da değerlendiriliyor. Konuyla ilgili olarak, www.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret ederek veya info@birlikvakfi.org.tr ile birlikvakfi@hotmail.com adreslerine yazarak bilgi almak mümkün. Derslere düzenli devam edenlere dönem sonunda sertifika veriliyor. Yazı ve Editörlük Kursu’nda, “Röportaj”, “Haber”, “Makale”, “Hikâye”, “Deneme”, “Roman”, “Araştırma”, “İnceleme”, “Şiir” ve “Hâtıra”nın yanı sıra pek çok edebiyat türü ayrı ayrı ele alınıyor. Edebî metinlerin tahlil edildiği kurs sırasında kitap, dergi, yayınevi ve internet sitesi editörlüğü konuları da geniş şekilde işleniyor.

Yorumlar