Hasan Çelebi, Hat sanatını anlatacak


Hasan Çelebi, Hat sanatını anlatacak

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

Hat sanatını zirveye taşıyan sanatkâr Hasan Çelebi, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin konuğu olacak. Hasan Çelebi, sohbet toplantısında hayatını ve hâtıralarını anlatacak. Toplantı, Timaş Kitapkahve’de 28 Şubat Perşembe akşamı saat 18.00’de başlayacak.
Günümüz hat sanatının üstatlarından olan ve bir çok talebe yetiştiren Hasan Çelebi Hoca, sohbet toplantısında sanata başlayış macerasını anlatacak. Sohbet toplantısını Ayşe Emine Sultan Çelik yönetecek. Çelebi, programda ilk hocalarını, sanat hayatında yaşadıklarını ve hat sanatının günümüzdeki durumunu dile getirecek. Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323 ve 5112324 numaralı telefonları aramaları veya www.sanatalemi.net sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.


         HAT SANATINA ADANMIŞ BİR ÖMÜR
Hasan Çelebi, 1937 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinin İnci Köyü’nde dünyaya geldi. Babası Tahsin Efendi, annesi Sakine Hanım’dır. Zor şartlarda tahsilini yaptı. Kur’an ilimlerini tahsil maksadıyla 1954’te İstanbul’a geldi. Bir hemşerisi vasıtasıyla Üçbaş Medresesi’ne yerleştirildi. Hasan Çelebi, burada altı ay boyunca Arapça ve din derslerine devam etti. Oradan da Üsküdar Çinili Medresesi’ne geçti. 15 Mayıs 1956 tarihinden itibaren de Mihrimah (İskele) Camii’inde müezzin olarak görev yapmaya başladı. Daha sonra Mehmet Nasuhi Camii’inde imamlık yaptı. Çeşitli camilerde görev yaptıktan sonra 15 Ağustos 1963 tarihinde Üsküdar Sultan Tepesi Mehmet Said Efendi Camii’ne imam tayin edildi. 1964’te Şeyh Camii’ne, 1974 senesinde de Fıstıkağacı Selami Ali Camii’ne geçti. 1987 yılında emekliye ayrıldı. Hasan Çelebi, Yusufeli’nde müezzin olarak görev yaptığı camiye levhalar yazar. İstanbul’a tekrar döndükten sonra görev yaptığı Sultantepe’de taş ustası Yusuf Efendi ile tanışır. Bu tanışma Çelebi’nin hayatında yeni bir sayfa açar. Çelebi, Yusuf Efendi vasıtasıyla Hattat Hamid Aytaç’la (1891-1982) görüşür. Hattat Hamid’in tavsiyesiyle Halim Özyazıcı’ya gider ve ondan meşke başlar. Dört ay sonra Halim Beyi kaybettikten sonra Hamid Beye tekrar gitti ve ondan icazet aldı. 14 Ekim 1964 tarihinde başlayan bu beraberlik Hamid Bey’in vefatına kadar 18 yıl devam etti. Hattat Hamid’den sülüs neshi meşkeden Hasan Çelebi 1966’da Kemal Batanay’la da tanıştı ve ondan da ta’lik ve rik’a dersleri, sonra da icazet aldı. Halen İstanbul’da hat çalışmalarına ve talebe yetiştirmeye devam ediyor. 

Yorumlar