HÜSREV HATEMİ’DEN HÂTIRALAR


        HÜSREV HATEMİ’DEN HÂTIRALAR
        
Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

Tıp dünyasındaki çalışmalarının yanı sıra edebiyatçı kimliğiyle de tanınan şair ve yazar Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Cağaloğlu’nda dinleyicilerine hitap edecek.
         Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu olacak. Sohbet toplantısı, Timaş Kitapkahve’de 21 Şubat Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Ana hatlarıyla hayatından kesitler sunacak olan Hatemi, çocukluk, gençlik ve olgunluk döneminde yaşadığı İstanbul’dan unutamadıklarını dinleyici ve okuyucularıyla paylaşacak. Prof. Hüsrev Hatemi, ayrıca ilim, fikir ve sanat dünyasından tanıdığı şahsiyetler hakkındaki duygu ve düşüncelerini de edebiyatseverlera aktaracak.
Tıp profesörü olan H. Hüsrev Hatemi 1938 yılında İstanbul’da doğdu. Talatpaşa İlkokulu, Şişli Ortaokulu ve İstanbul Beyoğlu Atatürk Lisesi’ni ve İstanbul Tıp Fakültesini (1962) bitirdi. İç Hastalıkları Uzmanı (1966), İç Hastalıkları Doçenti (1971), Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı (1972), İç Hastalıkları Profesörü (1978) oldu. İç Hastalıkları görevine ek olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi (1982-1986). Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Profesörlüğünden 2006 yılında emekli oldu. Hüsrev Hatemi, ikiz kardeşi ve hukuk profesörü Hüseyin Hatemi ile birlikte Türkiye’nin sevilen ve saygı duyulan aydınları arasında bulunuyor. Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, meslekî yayınları dışında şiir, deneme, mektup, hatıra ve inceleme gibi edebiyatın değişik türlerinde yazdı. Değerli şair ve yazarımızın başta Dergâh olmak üzere muhtelif yayınevleri tarafından yayımlanmış eserleri şöyle:
         Anılar, Aydın Toplum ve Tarih, Bir Bilim Dili Mücadelesi ve Tanzimat, Bütün Şiirler, Çelebi Bizi Unutma, Çocuk Yaşı Diabeti, Darülfünun ve Darülşifa, Diabet Beslenme Diyet Rehperi ve Sağlıklı Yemek Tarifleri, Diabet ve Hipertansiyon, Eriyen Mumlar, Grili Çocuk, Gün Akşamdır, Hoşça Bak Zatına, Karakavak Şiirleri, Kardiyoloji, Karton Kutudan Güfteler, Lise Sağlık Bilgisi, Lodosçu Şiirler, Nasıl Okudum, Osmanlı İmp.da Yeni Nizamların Cetveli, Şiirler, Tıp Tarihi Araştırmaları, Türk Aydını, Türk Aydını Dünü Bugünü ve Yarını, Türk Tıp Tarihi ile Türk Kültür Tarihi İlişkileri, Türkiye'de Diabet Rakamları, Yozlaşmadan Uzlaşmak.


                   MEHMET AKİF ERSOY TOPLANTISI

                   “ŞAİRİN BİR İNSAN OLARAK PORTRESİ”

İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un ‘bir insan olarak portresi’ düzenlenen bir panelde ele alınacak. Program, şairin doğumunun 140. yılı hâtırasına adanıyor. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından düzenlenen toplantı, “Şairin Bir İnsan Olarak Portresi” başlığını taşıyor. Panel, Çemberlitaş’ta Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde 22 Şubat Cuma günü saat 16.00’da başlayacak.
Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)
         Araştırmacı yazar Semih Çelik’in yöneteceği toplantının konuşmacıları şair ve yazar A. Vahap Akbaş, edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım ve araştırmacı yazar İbrahim Öztürkçü. A. Vahap Akbaş, “Aile Reisi ve Baba Olarak Mehmet Âkif Ersoy”u, Mehmet Nuri Yardım “Mehmet Âkif Ersoy’un Çocukluk ve Gençlik Yılları”nı, İbrahim Öztürkçü ise “Mehmet Âkif Ersoy’un Yakın Çevresi ve Dostları”nı anlatacak. Panelde, Mehmet Âkif Ersoy’un bütünüyle hayatı ve “insan olarak portresi” konuşulacak. Katılımın serbest olduğu toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin (212) 5112323 ve 5112324 numaralı telefonları aramaları gerekiyor. Panel, Kasım 2012’de başlayan ve Kasım 2013’e kadar bir yıl boyunca her ay devam edecek olan moderatörlüğünü araştırmacı-yazar Semih Çelik’in yaptığı “Mehmet Âkif Ersoy’a Aydın Bakışlar” isimli konferans dizisinin 4. oturumunu oluşturuyor.(Adres: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi,  Divanyolu Caddesi No:76 Çemberlitaş / İstanbul 0 212 513 84 58)

                            İSTANBUL ÂSİTANELERİ
         Kubbealtı Akademisi kültür ve Sanat Vakfı bünyesinde 43 yıldan beri devam eden “Kubbealtı Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu, tasavvuf araştırmalarıyla tanınan Ömer Tuğrul İnançer. Ömer Tuğrul İnançer, konuşmasında “İstanbul Âsitaneleri”ni anlatacak. Sohbet toplantısı, 23 Şubat 2013 Cumartesi günü saat 16.00’da vakfın hizmet verdiği Köprülü Medresesi’nde gerçekleşecek. Adres Peykhane Sokağı, No: 3 Çemberlitaş.
         Sohbet toplantısıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5162356-5189209 numaralı telefonları aramaları veya www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.

Yorumlar