İşadamı Ethem Sancak, “Bâbıâli Sohbetleri”nde “İş Dünyası ve Sanat İlişkileri” hakkında bir konuşma yapacak


İş Dünyası ve Sanat İlişkileri

İşadamı Ethem Sancak, “Bâbıâli Sohbetleri”nde “İş Dünyası ve Sanat İlişkileri” hakkında bir konuşma yapacak. Toplantı, Timaş Kitapkahve’de 14 Mart Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

         İş dünyası ve sanat ilişkileri, Cağaloğlu’nda düzenlenen bir toplantıda masaya yatırılıyor. İşadamı Ethem Sancak, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nde konuyu ele alan bir konuşma yapacak. Toplantı, Timaş Kitapkahve’de 14 Mart Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak. Ethem Sancak, kendisinin de mensup olduğu iş aleminin sanat dünyasına bakışını aktaracak. İş dünyasının sanata katkıları hakkında derinlemesine değerlendirmeler yapacak olan Sancak, toplantının sonunda dinleyicileri sorularına da cevap verecek. Fatma Ersem Yargıcı’nın yöneteceği toplantı hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323 ve 5112324 numaralı telefonları arayabilecekler. Konuyla ilgili olarak ayrıca www.sanatalemi.net, www.medeniyetimiz.com ve www.eskader.net sitelerinde detaylı bilgi yer alacak.

                            İŞ DÜNYASININ GÜLENYÜZÜ
         İş dünyasının gülen ve çalışan yüzü olarak tanınan Ethem Sancak, 1958 yılında Siirt’te doğdu. İlk ve orta öğretimini Siirt’te tamamladı. 1976 yılında
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 1976-78 yıllarında gazetecilik yaptı, politikayla uğraştı. 90’lara doğru iş dünyasına girmesiyle politikayı bıraktı. Son olarak Star gazetesi ve grubunu satın alan Sancak, daha sonra basın dünyasından çekildi. Sancak, evli ve üç çocuk sahibidir.
         Ethem Sancak; 1987 yılında Es Ecza Deposu’nu, 1989’da kozmetik ve itriyat alanında eczanelere hizmet sunan Esko Itriyat’ı, 1993 yılında ise Hedef Ecza Deposu’nu yeni anlayışlar temelinde hizmete açtı. Yerel ve dar alanda faaliyet gösteren ilaç depoculuğunun yerine, ulusal pazarı birleştiren ve hizmeti eczacının ayağına götüren bir yapının oluşmasına ve böylece ilaç dağıtımının en uzak eczaneye bile iki saatten daha az bir sürede ulaşmasının sağlanmasına öncülük etti. Kattığı farklı yaklaşım, vizyon ve hizmet kalitesi ile depoculuk sektöründe yeni bir çağ açan Sancak, hedefini yeni kıtalara yönelterek, Avrupa, Asya ve Afrika’da 22’den fazla ülkede faaliyet gösteren, dünyanın lider ilaç ve sağlık ürünleri dağıtıcısı olan Alliance Boots ile 2001 yılında stratejik ortaklık gerçekleştirdi ve şirketi Hedef Alliance Holding A.Ş. adını aldı. Ethem Sancak’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, Hedef Alliance Holding A.Ş. 2003 yılında UCP (United Companies of Pharmacists) ile ortaklık gerçekleştirerek, Mısır’da pazar lideri konumuna ulaştı. Ethem Sancak, 2004-2010 yılları arasında Türkiye Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmıştır.
         Ethem Sancak, hastanecilik alanında da öncü fikirleri ile Türkiye'de yeni bir çığır açmış, hastanecilik sektörüne getirdiği yeni anlayışlar ile damgasını vurmuştur. Bu anlayış ile 1995 yılında kurmuş olduğu Medical Park Hastaneler Grubu’nun da kurucu başkanlığını yapmıştır. Sancak bunların yanı sıra; tarihe, arkeoloji ve sanata olan ilgisi nedeniyle de birçok çalışmaya destek vermekte, bazı vakıflarda ve sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol almaktadır.
         Ethem Sancak, 2006 – 2010 yılları arasında Brezilya İstanbul Fahri Konsolosu olarak görev yaptığı sırada iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü döneminin Brezilya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lula da Silva tarafından, iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü Brezilya’nın en üst düzey hizmet madalyası olan “Rio Branco Liyakat Nişanı” ile onurlandırılmıştır.
         Sanata olan özel ilgisi nedeniyle İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin ana sponsoru ve aynı zamanda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ethem Sancak, arkeoloji ve tarihe olan merakı nedeniyle de Antandros Antik Kenti, Geyre Vakfı Afrodisias Kazıları, Siirt – Türbe Höyük çalışmaları, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün Çatalhöyük ve Boncuklu’daki kazılarına da destek vermektedir. Hedef Alliance ve Sancaklar Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile 2000’den fazla öğrenciye burs veren Sancak, Hindistan ve Pakistan depremlerinde göstermiş olduğu duyarlılık ve yardımlar sebebi ile “Türk Kızılayı Altın Madalyası” almaya layık görülmüştür. 2001 yılında ‘Yılın İşletmecisi’ ve 2005 yılında ‘Yılın Girişimcisi’ seçilen Ethem Sancak, 2007
yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ‘Milli Egemenlik Üstün Hizmet ve Onur Ödülüne’ lâyık görülmüştür.
         Sancak aynı zamanda, modern bilimin kuruluşunda İslam medeniyetinin payını bütün dünyaya tanıtan Prof. Dr. Fuat Sezgin ile birlikte 2010 yılında Fuat Sezgin İslam ve Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı’nı kurmuştur. 2007 – 2008 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı olarak görev yapmış olan Sancak, şu anda İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, TEGV Yönetim Kurulu Üyesi, ERG Yürütme Kurulu Üyesi, TESEV Mütevelliler Kurulu Üyesi, Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Üyesi , Sıcak Yuva Vakfı Kurucular Kurulu üyesi olarak görev yapmakta, TOG ve TOGEM’e de destek vermektedir.

Yorumlar