BİR KİTAP OKUDUM PAYLAŞIRIM / Atiye TÜMÜKLÜ


BİR KİTAP OKUDUM PAYLAŞIRIM

               Kitabın Adı: BİR YUMAK MUTLULUK
               Kitabın yazarı: DEBBIE  MACOMBER
               Çeviren:OZAN AYDIN                       
               Hepimiz bu dünyaya hayatımızı en iyi şekilde yaşamak için geliyoruz ve inanın bana hayat saklanarak, umutsuzluklarla pişmanlıklarla harcanmayacak kadar kısa. Dertler sıkıntılarla boğuşurken her gün bir öncekinin aynısı gibi görünmeye başlıyor. Oysaki her yeni gün kendi mucizelerini de beraberinde getiriyor. Hem de en beklenmedik anlarda...
               Doğduğumuz andan itibaren hepimize birer yumsak iplik veriliyor. Bundan mutluluğun desenlerini örmek ise bizim elimizde...”
        Seattle deki Bolssom Sokağı. Elindekini avucundakini BİR YUMAK MUTLULUK adlı tuhafiye dükkânına yatıran Lydıa Hoffman. Defalarca beyninde çıkan kanserin korkunç bir türüyle başa çıkmış yaşamaya kararlı ufak tefek bir kadındır. Kargo Brad’le duygusal yanı ağır arkadaşlık etmektedir. Vitrininde tombul bir kedinin olduğu sevimli dükkânında ablasıyla birlik çalışırken küçük gruplara kendini hayata bağlanmasını sağlamış olan örgü dersi vermektedir. Son kursu desenli iplerden beş şişle çorap örmektir.
               Birbirinden ilgisiz kursiyerler, romanın kahramanları olmaktadır.
               Elıse Beaumont. Çok güçlü, naif, güzel bir hanımdır. Algı, olaylara yaklaşım yünüyle bizim hanımlarımıza benzer. Emekli olup ev parasını yapsatçıya kaptırmıştır Yıllar süren davadan sonuç çıkmayınca kızı Auora damadı David ve torunlarıyla beraber yaşamaya başlar. Kısa sürmüş evliliğini yıllar önce bitirmiştir. Hala unutamadığı eşi uslanmaz bir kumarbazdır. Rastlantı sonucu gördüğü örgü kursuna yazılır. Kursun başladığı o ilk gün kocasının kızının ve kendinin yaşadıklara eve geleceğini öğrenir. Hiç hoşlanmaz. Kocasının iyi bir eş, baba, olmadığına inandığı gibi dede de olmayacağına güvenir. Aynı evde birlikte yaşamaya başlarlar. Elise, eski kocası hakkındaki düşüncesinde yanıldığını anlar duygusal yakınlaşmalar başlar. Yeniden eski kocasıyla evlenmek üzereyken yeniden kumar oynadığını öğrenir...    
.              Bethanne Hamlin: Evlenince kendini ailesine ve çocuklarına adamış ve kadınlığını ve özünü unutur. Güzel bir evde oturmakta parasal sıkıntısı bulunmamaktadır. Ta ki sevgililer gününde kocası kendinden daha genç daha güzel bir hanım için terk edilip ihanete uğrayıncaya kadar...
               İki yetişkin çocuğu olan Bethanne, yeniden hayata başlamak zorundadır. Yanında olması gereken iki evladı vardır. Çocuklarından kız olanı boşanmadan kötü etkilenip uyuşturucuya başlamıştır. Oğlu iyi bir basketçi olma yolundadır. Bir süre eski kocasının nafakasıyla geçinirler. Eski kocanın nafakayı kesip oğlunun kariyeri için önemli olan kamp parasını yatırmayacağını söyler. Çalışması gerekir ama yapabileceği yoktur. Ta ki...  
                Courtney Pulanski, annesinin ölümüyle zaten dağılmış bir genç kızdır. Üstelik babasının uzaklara çalışmaya çıkması yetişkin iki kardeşinin farklı yerlerde yaşamak zorunda oluşu genç kızı anneannesi ile yaşamak zorunda bırakır. Seattle bir liseye yazılır. Kilolarıyla başı derttedir. En önemlisi yeni bir yerde hiç arkadaşı yoktur. Çevresinde olanlar anneannesinin yaşıtlarıdır.
               Courtney küçük yaşına rağmen erken olgunlaşmış bir karakterdir. Annesinin yokluğunu zorda olsa kabullenmiş ve ailesine daha sıkı sarılmıştır. Anneannesinin aracılığıyla örgü kursuna yazılır. Öte taraftan zayıflamak için gerekli çalışmalara başlar. 
               Gerçek kaderlerinin peşinden koşmak için eski hayatlarından vazgeçen bu insanların kaderleri yüncü dükkânında çorap örmek için bir araya gelince kesişir.
               Elise önerisiyle, Bethanne yakın çevrelerinde bulunanların çocuklarına ilginç yaş günleri yapar. Çünkü bu yaratıcılığını her yıl çocuklarının yaş günlerinde zaten kullanmaktadır. Kısa zamanda tanınmaya başlar.
               Bethanne, Courtney ‘in yalnızlığının farkındadır. Nedenler yaratıp aynı okulda okuyacak kendi çocuklarıyla bir araya getirir. Oğlu çok yakışıklı, kızı sorunludur. Bu sorunlu kız, birlikte gittikleri eğlence yerinde aldığı haplarla kendini dağıtınca arkadaşlığının bitmesini göze alarak kardeşine haber vermek zorunda kalır.
               Lydia, ablasının dalgınlığının hırçınlığının farkındadır. Ama nedenini bilmez. Brad’dan öğrenince çok şaşırır. Eniştesi uzun zamandan işsizdir. Dükkândan aldığı para iki yetişkin çocuklu bu ailenin geçimlerine bile yetmezken ev kredisini ödemekten uzaktır. Ve ablası bunu uzun süredir kendisinden saklamaktadır. Dükkânı ipotek ederek evlerini kurtarır. Altından kalkıp kalkamayacağı bir borç altına girmiştir.
                Hesap bilmez Bethanne, yapmaya başladığı işi büyütmek için paraya ihtiyacı vardır Kendisine bankalar kredi vermez. Courtney, mezuniyet törenine gidecektir kıyafet sorunu vardır. İşte tam bu sırada bir peri değneği bunlara tek tek... Bu elin kim olduğu...
               Karakterler gerçekçi derindir. Bir kadın yüreğiyle kadınlar yazılmıştır. Gerçek arkadaşlık dostluk yardımlaşma... Anlatım açık, seçilen sözcükler sadedir. Anlaşılmayı zorlayan ağır psikolojik analizler yoktur.  Yumuşacık, özellikle ağır kitap okuyanların nefes alacağı...
            Bu kitabı ben okudum. Karakterlerini tanıttım diyerekten bununla yetinmeyiniz. Alıp mutlaka okuyunuz. Anlatıklarımın dışında çok şeyler bulacaksınız. Bütün okuyucularıma bir yumak mutluluk değil, sepetler dolusunu diliyorum.  
ATİYE GÜNER TÜMÜKLÜ               2013 TORBALI

Yorumlar