GEL DE ŞAŞMA! / Atiye Tümüklü

GEL DE ŞAŞMA!  

              “Mey biter saki kalır.
                        Her renk biter haki kalır.
                        Diploma insanın cehlini alsa da;
                        Hamurunda varsa eşeklik baki kalır.”FUZULİ
            Fuzuli’nin kimi insanlarda olan eksikliğin eleştirisini hayvanlar üzerinden yaptığına bakılmasın. İnsanoğlu elbette düşüncesiyle aklıyla hayvanlardan üstündür. Yalnız kimi hayvanların akıllara durgunluk verecek yetenekleri insanı şaşırtmakla kalmaz, hayran eder Şöyle ki:
             At, bir ay kadar ayakta durabilir.
              Köstebek, bir saat içinde, 45 metre uzunluğunda bir tünel kazabilir.
             Bir fil hortumunda 50 bin adet kas bulunur. Bununla bir ağaç kütüğünü kaldırabilirken, yere düşmüş bezelye tanesini de alabilir.
            Kutup ayılarının daha az enerji harcayarak, vücut ısılarını korumak için geliştirdikleri yöntem, arka ayaklarını ön ayaklarının izine basarak yürümeleridir. Dünyanın en hızlı koşan hayvanı leopardır. Saatteki ortalama hızı, 100 kilometredir. Gündüz görme engellisi yarasalar, karanlıkta 0.6 milimetre çapında teli ayırt edebilir.
             Susuzluğa en dayanıklı hayvan sadece develer değil. Fareler daha uzun kalabiliyor. Sinek kuşlarının kalbi, dakikada 615 kez çarpar. İnsanların kalbi 60-80 kez.
            Kargalar, ortalama 120 yıl yaşar. Dilleri olsa tarihçilerin iyi danışmanları olurlardı. En derine dalabilen kuş türü, imparator penguenler. Yiyecek aradıkları 255 metre derine dalıp on sekiz dakika nefessiz kalabiliyorlar. Erkek penguenler, kuluçkaya yattıkları 4 ay boyunca ağızlarına bir şey koymazlar. Penguenlerin, sarkaç biçimindeki yürüyüşlerinin nedeni, her adımın sonunda bir sonraki adım için enerji depolamak.
            Hayvanlar âleminin halter şampiyonu karıncadır. Ağırlığının elli katını kaldırabilir. Akrepler, radyasyona karşı dirençlidir. İnsan vücudunun direnci 600 rads iken akreplerinki, 150 bin radsdır. Çöl akrebinin ayaklarındaki algılayıcılar kuma konan kelebeğin titreşimleri algılar. Büyüklükleri karıncalar kadar olan termitler, toprak üzerinde yüksekliği 8 metreyi bulan mühendislik harikası yuvalar yapar.
            En hızlı yüzen balık orkinosun saatte yaklaşık 90 kilometre hız yapabilir. Su altında en fazla bir saat kalabilen balinalar, 90 metreye dalabilirlerken, korktuklarında 360 metre derine inebilirler. En fazla sayıda yumurta bırakan balık okyanus güneş balığıdır. Bir seferde 30 milyon kadar yumurta bırakabilir.
            Baykuşların boyunlarında memelilerin 2 katı omur bulunur. Bu omurlar sayesinde başlarını 270 dereceye kadar çevirebilirler. Gözleri sadece bir mumun aydınlattığı futbol sahasında hareketsiz duran fareyi görebilecek kadar hassastır. Duyma kabiliyetleri o kadar iyidir ki zifiri karanlıkta avlarını düşerken bile yakalarlar. Bir kel kartalın 7 binden fazla tüyü vardır, fakat hepsini bir araya koyduğunuzda bütün tüylerin ağırlığı yaklaşık 500 gram tutar. Akbabalar hayvanların etinden çok kemikleri ve bu kemiklerde iliklerini yer. Elde etme yöntemleri ilginçtir. Kemiği alır ve çıplak bir kayanın tepesine havalanırlar. Sonra kemiği aşağı bırakırlar. Bu işlemi kemik ikiye ayrılıncaya kadar en az 50 kez tekrarlarlar
            En anaç kuş, grebelerdir. Yavrularını sırtında taşır.  Düşmesin diye kanatlarını hafifçe yukarıya doğru kaldırır ve başını yana doğru uzatarak gagasında tuttuğu besin parçalarıyla yavrularını besler. Kanat Çırpmadan Saatlerce Uçabilen albatrosun kanat genişliği 3,5 metreye ulaşır  
           
Alakarga, yemek için topladığı palamutları birer birer toprağa gömer. Başka hayvanların bunu fark etmemesi sonra tekrar bulabilmek için dikkatlice işaret koyar. Sürü halinde yaşayan deve kuşları yumurtalarını ortak bir yuvaya bırakır. Kuluçkaya yatan kuş kendi yumurtalarını tanır diğerleri atar. Arı yiyen kuşların arının zehrine karşı bağışıklıkları vardır. Avustralya’da. Bir muhabbet kuşu 29 yıl 2 ay yaşamış, Guinness Rekorlar kitabına girmiştir. Sümsük kuşu ömür boyu bağlandığı eşini sesi sayesinde tanıyabilir. Dünyadaki en hızlı uçan kuş: Rusya’dan kılçık kuyruklu sağan. Saatte 171 kilometre. Dünyadaki en büyük yumurtası 178 kilo ile devekuşu yumurtasıdır. En küçüğü 03 gramla arıkuşu yumurtası
            Karınca, topladığı tanelerin yerdeki nem sebebiyle yeşerip bitmemesi için taneleri parçalar. Islanan tanelerin çürüyüp bozulmaması için de dışarı çıkarıp kurutur.
            Sincaplar, düşmanlarından korunmak için iki yol takip ederler. Yırtıcı kuşların geldiğini bildirmek için, yuvanın giriş deliğinden içeri girerler. Kirpi gibi hayvanların geldiğini bildirmek için yuvanın çıkış deliğinden kaçarlar. Eşek arısı toprakta kazdığı çukura yumurtasını bırakmadan önce avladığı hayvanları da yumurtanın yanına bırakır. Sonra üstünü örter. Serçe, yeni çıkmış bir yavrusuna gıda için günde 1217 kere sefer yapar. Papağanlar ve balıkçıl kuşları kanatlarını temizlemek için bir çeşit “toz” üretirler. Kuzey Kutbu’nda yaşayan deniz kırlangıçları, her yıl 30.000-40.000 km. kanat çırparlar. Akrep yılan, sokuculuğu tilki kurnazlığı koyun, kuzu uysallığı,  kurt zalimliği ile domuz pisliği keçi ve katır inadı,  deve kini ile bilinir.
.           İnsanı hayvanlardan ayıran en önemli özelliği, aklı ve konuşmasıdır. Hayvanlarda akıl yok, zekâları olduğuna inanılan hayvanların kimi yaptıklarına şaşmanın ötesinde hayran olmamaksa olası değildir.
ATİYE GÜNER TÜMÜKLÜ                                       2013 TORBALI İZMİR

Yorumlar