İhsan Raif Hanımın Hayatını Mehmet Öklü anlatacak

İhsan Raif Hanım’ı Mehmet Öklü anlatacak

Şişli Kaymakamı yazar Mehmet Öklü, hüzünlü bir hayatı olan şair İhsan Raif Hanım’ın hayatını Cağaloğlu’nda anlatacak.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)

         Unutulmayan kadın şairlerden İhsan Raif Hanım, bir toplantıda gündeme geliyor. Uzun zamandan beri hakkında çalışma yapan ve bir biyografi eserini edebiyatımıza kazandıran Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’inin düzenlediği Bâbıâli Sohbetleri’nde İhsan Raif Hanım’ın hayatını anlatacak. Fatma Ersem Yargıcı’nın yöneteceği sohbet toplantısı, 13 Haziran Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.
         Mehmet Öklü, uzun zamandan beri yetişme çağlarını, eserlerini, çevresini ve dramatik hayatını Türkiye’de ve yurtdışında araştırdığı İhsan Raif Hanım’la ilgili olarak dinleyicilerin sorularına da cevap verecek. Mehmet Öklü’nün kısa bir süre önce İhsan Raif Hanım’ın Hayatı (Kimseye Etmem Şikâyet…) isimli biyografi kitabı, Doğan Kitap’tan çıkmıştı. İhsan Raif Hanım’ın edebiyat sohbetleri düzenlediği konak, hâlen Şişli’nin en değerli binaları arasında bulunuyor.
        
                   RIZA TEVFİK’İN TALEBESİ
         1877 yılında Beyrut’ta dünyaya gelen İhsan Raif, Vezir Köse Paşa’nın kızıdır. Babasının görevi dolayısıyla bir çok yeri gezdi. Özel olarak müzik, edebiyat ve Fransızca dersleri aldı. Küçük yaştan itibaren edebiyata ilgi duydu. Devrinin meşhur şairlerinden Rıza Tevfik Bölükbaşı’nın tesiriyle hece vezniyle halk şiiri tarzında şiirler yazdı. Hece veznini kullanan ilk kadın şairlerimizdendir. Fransızcaya ve Fransız edebiyatına vâkıf olan İhsan Raif, sade bir dile ve yalın bir anlatıma sahiptir. Önce Ali Bey’le, daha sonra edebiyat tarihçilerimizden Şehabettin Süleyman’la, en son da Hüsrev Beyle evlendi. Şiirleri, hissî, aşk ve hüzün doludur. Şiirlerinden bazılarını kendisi, çoğunu da diğer sanatçılar bestelemiştir. Onun şiirlerinden bestelenen şiirlerden bazıları günümüzde de sevilerek dinleniyor. Bunlar arasında özellikle “Kimseye etmem şikâyet…” diye başlayan şarkı en meşhurudur. 1926 yılında apandisit ameliyatı için gittiği Paris’te ameliyat masasından kalkamayarak hayata veda etti. Mezarı Rumelihisarı’ndadır. Gözyaşları (1914), Kadın ve Vatan (1914) ile Ağlarım isimli eserleri bulunuyor.

         İhsan Raif Hanım’ın hayatını inceleyen Mehmet Öklü, 1954’te Denizli Tavas’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1976’da bitirdi. Aynı yıl girdiği Kaymakamlık Sınavlarını kazanarak Mülki İdare Amirliği mesleğini seçti. Bir çok ilçede kaymakamlık ve vali yardımcılığı yaptı. Kaymakamlık yaptığı yıllarda kendisinin “Açık Hava Müzesi” olarak tarif ettiği İznik’teki duygu ve düşüncelerini, İpek Yolunda İznik Molası adıyla 1995’te kitaplaştırdı. Halen Şişli Kaymakamlığı görevini sürdüren Mehmet Öklü, evli olup üç çocuk babasıdır.

Yorumlar