Gültekin Samanoğlu unutulmadı


Gültekin Sâmanoğlu unutulmadı

Hisar Grubu şairlerinden Gültekin Sâmanoğlu, vefatının 10. yılında Basın İlan Kurumu ve ESKADER’in işbirliğiyle “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” programında anılacak. Toplantı, 23 Eylül Pazartesi günü Basın Müzesi’nde saat 15.00’te başlayacak.

Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)
         Edebiyat ve basın dünyamızın unutulmayan simâlarından Gültekin Sâmanoğlu, vefatının 10. yılında Basın İlan Kurumu ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin birlikte düzenlediği bir programda yâd edilecek.
İki kuruluşun ortak düzenlediği “Matbuat Dünyasından Sanatkâr Çehreler” programının 6’ncısı, 23 Eyül 2013 Pazartesi günü Çemberlitaş’taki Basın Müzesinde saat 15.00’te başlayacak. Bu programda, Cumhuriyet devri Türk şiirinde önemli yeri olan Hisar dergisinin şairleri arasında bulunan Gültekin Sâmanoğlu ele alınacak. Gazeteci yazar Ahmet Özdemir, uzun yıllar birlikte çalıştığı rahmetli şair ve yazar Gültekin Sâmanoğu’nun hayatını, eserlerini ve şiirlerini hâtıralar eşliğinde anlatacak. Mehmet Nuri Yardım’ın takdimini yapacağı toplantının ardından Gültekin Samanoğlu’nun fotoğraflarından, yazılarından ve eserlerinden meydana gelen sergi gezilecek. Toplantıyla ilgili ayrıntılı bilgi için 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonlar aranabilir veya www.sanatalemi.net sitesi ziyaret edilebilir.

                   HİSAR’IN ŞAİRİ
         Gültekin Samancı (Sâmanoğlu) 2 Kasım 1927’de Konya’da doğdu. 1947 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni, 1949’da Harp Okulu’nu bitirdikten sonra, Subay olarak yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptı. 1959 yılında kendi isteğiyle ordudan ayrıldı. Basın Yayın Turizm Bakanlığı’na girdi. Bir yıl sonra İç Basın Müdürü oldu. 1961’de, 195 sayılı Kanun gereği, Basın İlân Kurumu’nun ilk kuruluş işlemlerini yapmak üzere, Bakanlar Kurulu tarafından teşkil edilen beş kişilik kurula atandı. Aynı yıl Kurum Genel Kurulu’nda Hükümet Temsilcisi olarak görevlendirildi. Genel Kurul tarafından Yönetim Kurulu’na seçildi. Bu görevi 1967’ye kadar sürdürdü. 1967 yılında Basın İlân Kurumu Genel Müdür Yardımcılığına, 1973’de de Genel Müdürlüğe getirildi. Bu görevini hayatının sonuna kadar başarıyla sürdürdü.

         Gültekin Sâmanoğlu, 1988 ve 1992 yıllarında dörder yıl olmak üzere iki dönem TRT Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde düzenlenen Anadolu Basını Bölge toplantılarına katıldı. Basın, Yayın, Dil, Edebiyat ve Kültür konulu pek çok toplantıya katıldı, komisyonlarda çalıştı, bildiriler sundu. 1987 yılında “Anadolu Basını Üstün Hizmet Ödülü”nü aldı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti tarafından seçilen “Son Kırk Yılın En Başarılı Gazetecileri” arasında yer aldı. Kültür, sanat ve turizmle ilgili bir çok sivil toplum örgütünün üyeleri, yöneticileri arasında bulundu. Cumhuriyet döneminin önde gelen şairlerinden biri olan Gültekin Samancı, edebiyat alanında Sâmanoğlu soyadını kullandı. Türk edebiyatında bir ekol olan Hisar dergisi kurucuları ve Hisarcı şair ve yazarlardan biriydi. 1983 yılında, Sturga Şiir Şöleni’nde Türkiye’yi temsil etti. 1950 sonrası şiir ve yazılarını Hisar dergisinde yayınlamaya başladı. Hisar’ın çıkmadığı dönemde ve kapandıktan sonra. Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Türk Dili ve Çağrı gibi dergilerde imzası görüldü. Evli, biri kız, biri erkek iki çocuğu ve üç torunu bulunmaktaydı. Şiirleri Alacakaranlık ve Uzun Vuran Gölge adlı kitaplarda yayınlanmıştı. Cahit Sıtkı Tarancı ve Kemalettin Kumu’ya dâir iki kitabı daha bulunmaktaydı. Kültür, sanat ve turizmle ilgili birçok sivil top­lum örgütünün üyeleri ve yöneticileri arasında bulundu. 11 Nisan 2003 tarihinde hayata veda etti.

Yorumlar