Nurettin Uzunoğlu Hocayı kaybettik

Nurettin Uzunoğlu Hocayı kaybettik


Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)
Türkiye’de ve yurtdışında bir çok ilmî esere imza atan Ankara Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nurettin Uzunoğlu bugün (9 Ekim 2013 Çarşamba)  sabaha karşı saat 5 civarında İstanbul’da vefat etti. 74 yaşında Hakka yürüyen Uzunoğlu’nun cenaze namazı bugün (10 Ekim Perşembe) öğleden sonra Fatih Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

         ÇOK GEZEN BİR ÂLİM
“Hâdimü’l Kur’an” ve “Seyyah-ı Âlem” olarak bilinen Nurettin Uzunoğlu, 1939 yılında Kütahya'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kütahya'da tamamladı. İngilizceyi henüz 11 yaşındayken memleketi Kütahya'da öğrenen Uzunoğlu lisans, yüksek lisans ve doktorasını Amerika'nın Nebraska, Missiuri ve Kansas üniversitelerinde yaptı. Nebraska Lincoln Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Uzunoğlu, Türkiye’de ise ODTÜ ve TÜBİTAK bünyesinde öğretim üyesi olarak ders verdi. Uzunoğlu, 46 yıllık meslek hayatı boyunca 34 kitap kaleme aldı. 27 yaşında akademik kariyerinin zirvesine çıkan Uzunoğlu, Türkiye’nin en genç ikinci profesörü olarak biliniyor. Kütahya’da Evliya Çelebi ile aynı mahallede, Zeryan Mahallesi’nde doğan Nurettin Uzunoğlu dünyanın birçok ülkesine seyahat imkânı bulmuş, Kur’ân hizmetini bütün dünyaya yaymaya gayret etmişti. Uzunoğlu Kur'an-ı Kerim meali, peygamberler tarihi ve İslam hukuku gibi İslâm’ın temel kaynak kitaplarını benzeri pek de bulunamayacak bir üslup ile İngilizceye çevirdi.

         EN BÜYÜK HEDEFİ İSLÂM’I YAYMAKTI
ABD’de bulunduğu sırada misyonerlerden Hıristiyanlığı seçmesi için baskı gören Uzunoğlu, İslâm'ı yaymak için modern İngilizceyle yazılmış bir Kur'an-ı Kerim meali hazırladı ve hayatı boyunca bu meali bütün dünyaya ulaştırmaya çalıştı. Uzunoğlu, hayatının son döneminde görme engelliler için “Braille alfabesi ile yazılmış dünyanın ilk ve tek İngilizce Kur’an-ı Kerim Meali”ni yayınlama başarısına da ulaşmıştı. Uzunoğlu, kitapların maliyetlerini karşılamak için birikimleri ile ABD’de satın aldığı 3 evini satarak servetinin büyük bölümünü harcamış, bütün çalışmalarını sadece Allah rızası için yapmıştır. İki cihan güneşi peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) “Veda Hutbesi”ni de birçok yabancı dile çeviren Uzunoğlu’nun bir röportajındaki ifadeleri onun hizmet aşkını çok güzel özetlemektedir. Uzunoğlu’nun, Müslümanlara da örnek teşkil edecek şu sözleri çok anlamlıdır: “Elimden gelirse Afrika'nın el değmemiş yerlerinde yaşayan kabilelere Veda Hutbesi'ni göndermek istiyorum. Bir gün uzayda hayat bulunursa oraya da ilahî mesajları ilk götüren inşallah ben olacağım.”

Başta ABD olmak üzere dünyanın bir çok ülkesini gezen, bu yönüyle de günümüzün Evliya Çelebisi kabul edilen ve İslâm’ı anlatan eserler yazan Uzunoğlu, 74 yaşındaydı. Ankara’da TYB’nde ve Birlik Vakfı’nda ders veren  Uzunoğlu’nun yarın defnedilmesi bekleniyor. Kütahya doğumlu olan ilim adamı, hâtıralarını yazıyordu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Diyanet Vakfı kitapevlerinde eserleri bulunan Nurettin Uzunoğlu’nun külliyatı şöyle:
1.     History of the Prophets (Peygamberler Tarihinin İngilizce Hülasası Resimlerle)
2.     Histoire Des Prophetes (Peygamberler Tarihinin Fransızca Hülasası Resimlerle)
3.     Translation of the Holy Qur’an and Commentaries (Açıklamaları ile İngilizce Kur’an-ı Kerim) Orta Boy
4.     Islamic Law (İngilizce İslam İlmihali)
5.     The 99 Attributes of God (Esma-ül Hüsna, Allah’ın Güzel İsimleri)
6.     Marriage and Divorce According to Islamic Law (İslam Hukukuna Göre Evlenme ve Boşanma)
7.     Dressing Code According to Islamic Law (İslam Hukukuna Göre Giyinme ve Kuşanma Adabı)
8.     Law of Inheritance According to Islamic Law (Miras Hukuku)
9.     International Criminal Code According to Islamic Law (İslamda Ceza Hukuku)
10.                        Judaism – Christianity & İslam (Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam)
11.                        Selected Hadiths From Prophet Muhammad Who Was Sent As a Mercy to Mankind (Seçme Hadisler)
12.                        Preparation of Janazah in Islam (İslama Göre Cenazenin Hazırlanması)
13.                        International Organization & Administration (Milletlerarası Teşkilat ve İdare)
14.                        Turkish – American Relations (Türk – Amerikan İlişkileri)
15.                        American Foreign Aid (Amerikanın Diğer Ülkelere Yardım Programı)
16.                        American Aid to Turkey (Türkiye’ye Amerikan Yardımı)
17.                        Death & Afterwards (Ölüm ve Sonrası)
18.                        History of Religions (Dinler Tarihi)
19.                        History of Arab Mosque in Istanbul – The First Mosque in Istanbul (Arap Camii Tarihi)
20.                        Concise History of the Ottoman Empire (Muhtasar Osmanlı Tarihi 1299-1922)
21.                        The Translation of Holy Qur’an in Braille Alphabet for the Blind (Görme Engelliler için Kur’an)
22.                        My World Travels (Dünya Seyahatlerim 1957-2011)

23.                        Farewell Sermon of the Prophet Mohammad (s.a.w.) (Hz.Muhammed Aleyhisselamın Veda Hutbesi (İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Çince, İtalyanca)

Yorumlar