Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç

Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç
         Düşünce ve sanat dünyamızın mümtaz ismi Sezai Karakoç, çeşitli toplantılarda fikirleri, idealleri ve eserleriyle ele alınıyor.
         Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri”nde bu hafta Türkiye’nin seçkin sanatkârı, şairi, fikir ve sanat adamı üstat Sezai Karakoç konuşulacak.
“Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç” başlıklı konuşmayı araştırmacı yazar Dr. Şâkir Diclehan yapacak. Sezai Karakoç hakkındaki yazılmış ilk eser olan Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç’un yazarı olan Dr. Şâkir Diclehan, konuşmasında Sezai Karakoç’un fikir ve sanat hayatı ile Diriliş Nesli'ni anlatacak, dinleyicilerin konuyla ilgili sorularına cevap verecek. Mehmet Nuri Yardım’ın takdim edeceği sohbet toplantısı, Timaş Kitapkahve’de bugün (25 Şubat Perşembe) saat 18.00’de başlayacak. Herkesin katılabileceği program, Alayköşkü Caddesi, No. 5 Cağaloğlu adresinde gerçekleşecek.

         DİRİLİŞ NESLİNİN MİMARI
“Diriliş Neslinin Mimarı” olan fikir dünyamızın saygın ismi Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde doğdu. İlkokulu Ergani’de, ortaokulu Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta, liseyi Gaziantep’te okudu. Lise sonda Necip Fazıl Kısakürek’le tanıştı. Burslu öğrenci olarak girdiği Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1955’de bitirdi. 1959-1965 yılları arasında Maliye Müfettiş Yardımcılığı ve Gelirler Kontrolörlüğü görevlerinde bulundu. 1967 yılında İslâm’ın Dirilişi ve Yazılar adlı kitaplarından dolayı yargılandı. Büyük Doğu, Hisar, Akpınar, Dernek, Düşünen Adam, A dergilerinde deneme ve şiirler, Yeni İstanbul, Sabah ve Milli Gazete’de fıkra yazıları yayınladı. Mart-Nisan 1960’ta iki, Mart 1966 - Mart 1967’de oniki, Ekim 1969 - Ocak 1971’de onaltı sayı olmak üzere Diriliş dergisini yayınladı. 1974’ten itibaren düzenli olarak 18 sayı yayınlanan, 1976’dan itibaren gazete biçiminde çıkan Diriliş dergisi yerli düşünce ve edebiyatın en önemli dergilerinden biri oldu. 1977-78, 1980 ve 1983 yıllarında da yayınlanan Diriliş, son olarak 1987-1993 arası altı yıl haftalık olarak yayınlanmıştır. Dergi, gerek edebiyatımız gerekse fikir ve kültür hayatımız için bir okul olmuş, çok sayıda aydın ve sanatçı yetiştirmiştir. 1990 yılında Diriliş Partisi’ni kurdu. 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılışına kadar da bu partinin genel başkanlığını yürüttü. Bilahare Yeniden Diriliş Partisi’ni kurdu. Partinin Genel Merkezi İstanbul Haseki’dedir. Uzun yıllar Cağaloğlu’nda bulunan Diriliş Yayınları ise Fındıkzade’ye taşındı.

NESİLLERİ BESLEYEN ESERLER
         Sezai Karakoç’un Diriliş Yayınları’ndan çıkan eserlerinin türü ve isimleri şöyledir:
Şiir Kitapları: Gün Doğmadan [Şiirlerin Toplu Basımı], Hızırla Kırk Saat - Şiirler I, Taha'nın Kitabı / Gül Muştusu - Şiirler II, Körfez / Şahdamar / Sesler - Şiirler III, Zamana Adanmış Sözler - Şiirler IV, Ayinler / Çeşmeler - Şiirler V, Leyla ile Mecnun - Şiirler VI, Ateş Dansı - Şiirler VII, Alınyazısı Saati - Şiirler VIII, Monna Rosa - Şiirler IX. Çeviri Şiir:İslam'ın Şiir Anıtlarından, Batı Şiirinden. Araştırma ve Fikir Kitapları: Yunus Emre, Mevlana, Mehmet Akif, İslam’ın Dirilişi, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Ölümden Sonra Kalkış, Mağara ve Işık. Düşünce:Ruhun Dirilişi, Kıyamet Aşısı,  İnsanlığın Dirilişi,         İslâm Yitik Cennet, İslâm'ın Dirilişi, Makamda, Diriliş Muştusu, İslâm Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Çağ ve İlham I - Metafizik Gerilim Şartı, Çağ ve İlham II - Sevgi Devrimi, Çağ ve İlham III - Yazgı Seçişi, Çağ ve İlham IV – Kuruluş, Diriliş Neslinin Âmentüsü, Gündönümü, Düşünceler I – Kavramlar, Düşünceler II – Kurumlar, Dirilişin Çevresinde, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I - Perde Devrildiği An, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi II - Diriliş Şoku, Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi III - Doğum Işığı, Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I, Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı II, Unutuş ve Hatırlayış,  Çağdaş Batı Düşüncesinden, Saman Yolunda Ziyafet, Varolma Savaşı. Deneme:Edebiyat Yazıları I - Medeniyetin Rüyası, Rüyanın Medeniyeti Şiir, Edebiyat Yazıları II - Dişimizin Zarı, Edebiyat Yazıları III - Eğik Ehramlar. Hikâye Kitapları: Hikâyeler I - Meydan Ortaya Çıktığında (1978); Hikâyeler II - Portreler (1982). Piyesleri: Piyesler I, Armağan. Araştırma – İnceleme: Yunus Emre, Mehmed Âkif, Mevlâna. Günlük Yazılar:Günlük Yazılar I - Farklar,Günlük Yazılar II - Sütun, Günlük Yazılar III - Sûr, Günlük Yazılar IV - Gün Saati. Söyleşiler:Tarihin Yol Ağzında, Çıkış Yolu I - Ülkemizin Geleceği, Çıkış Yolu II - Medeniyetimizin Diriliş, Çıkış Yolu III - Kutlu Millet Gerçeği. Röportaj: Tarihin Yol Ağzında. Konferans: Çıkış Yolu I - Ülkemizin Geleceği, Çıkış Yolu II - Medeniyetimizin Dirilişi, Çıkış Yolu III - Kutlu Millet Gerçeği.

Aşkın Geçgel (Sanatalemi.net)

Yorumlar