FUARLAR GELİŞMENİN İŞARETİ - Mehmet Nuri Yardım

FUARLAR GELİŞMENİN İŞARETİ - Mehmet Nuri Yardım
         Türkiye’de bazı yenilikler ve gelişmeler aslında büyümenin de işaretidir. Arasıra sohbet meclislerinde mevzu kültürden, kitaptan, medeniyetten açılınca bazı dostlar bildik ezberlerini tekrarlamaya başlıyorlar: “İnsanlarımız ne yazık ki okumuyor.” Bu hüküm çok yanlış, haksız ve acımasızdır. Anında müdahale ediyor ve diyorum ki: “Hayır bu önyargı hiç de doğru değil. 1980’li yılları hatırlıyorum. Sadece İstanbul ve Ankara’da TÜYAP ve Diyanet, kitap fuarları düzenliyordu. Bugün ise bu iki büyük şehrimizin yanısıra diğer 79 ilimizde ve yüzlerce ilçemizde de farklı kuruluşlar kitap fuarı düzenliyor. Üstelik bu fuarlar büyük ilgi görüyor. Valilikler, Belediyeler, sivil toplum kuruluşları önayak oluyor ve âdeta vatan açık bir kütüphaneye dönüşüyor. Bunu görmek, bu hâle şükretmek lâzım.” Bunları dinleyen insaf sahibi dostlar hak vermeye başlıyorlar. “Doğru doğru. Eskisi gibi değil. Hakikaten kitaba toplumda büyük bir ilgi var.”
         Gün geçmiyor ki yeni açılan bir fuar haberini almayalım. Bu, haberden ziyade bir müjde. Daha dün 9. Kocaeli Kitap Fuarı açıldı. 465 yayınevinin iştirak ettiği fuarda 600 sohbet, panel ve imza günü gerçekleşecek. Her sene büyük ilgi gören fuar, 21 Mayıs’a kadar devam edecek. Daha önce Konya, İzmir, Samsun, Malatya, Erzurum, Isparta fuarları açıldı. Sırada diğer şehirlerimiz var. Evet aslında sadece bu bereket bile, Türkiye’nin kültürel anlamda da önünün açıldığını gösteriyor. Vatandaşlarımızın morali yüksek, ilme, irfana talep fazla. Kitap okuyan, araştıran, sorgulayan bir nesil geliyor. Artık ‘sahte altın nesil’ler değil, Yeni Nesiller, Âsım’ın Nesilleri, Büyük Doğu Nesilleri, Diriliş Nesilleri geliyor. Ve inançlı, kararlı, kendine güvenen bu nesiller hem dışarıdaki düşmanlarımıza, hem de içerideki hainlere mukavemet edebilecek güçte. Türkiye’de yeni bir ‘İstiklal Müharebesi ve Mücadelesi’ verildiğinin farkında ve şuurunda. 15 Temmuz Destanı’na imza atanların büyük çoğunluğu bu nesillerdir. Elinden kitabı, dilinden Allah kelâmını eksik etmeyen, teknoloji ile barışık ve dünyayı takip eden ama gerektiğinde de şehadet şerbetini içmeyi bir şeref kabul eden muhteşem nesiller! Bu gözüpek mübarek nesillere inanmak ve güvenmek gerek. En karamsar kişilere bile şunu söylüyorum: “Korkmayınız, 15 Temmuz’da iç ve dış düşmanlara yol vermeyen bu dağ yürekli imanlı gençlerin sayısı giderek çoğalıyor. Rabbini bilen, tarihine âşık, ecdadına bağlı, toprağını, bayrağını ve ezanını seven bir gençlik… Allah’ın izniyle önümüz açık, talihimiz iyi, akibetimiz güzel, bahtımız aydınlık olacaktır. Ama sakın gaflete, aman rehavete kapılmayın. ‘Durmak yok, yola devam devam.’ Aşkla, şevkle, heyecanla ve imanla…”

                   FUARLARDA BEYİN FIRTINALARI ESİYOR
         Neredeyse Türkiye’nin her yerleşim biriminde coşkuyla ve törenle açılan bu fuarları düzenli takip edemeyenler, zannediyorlar ki sıradan ticari bir kitap alışverişi yapılıyor. Hayır, bu mekânlarda ticaret havası kısmen olsa da aslında beyin fırtınaları esiyor, yeni fikirler seslendiriliyor. Gençlerin yönelttikleri sorular ışığında, girift meseleler izah ediliyor, problemler çözülüyor. Dolayısıyla her fuar aslında birer ‘arama konferansı’ gibidir. Bilim adamları, aydınlar, yazarlar, edebiyatçılar, sanatkârlar ve diğer bütün kalem erbabı, hünerlerini ortaya döküyor. Vücuda getirdikleri eserleri, okuyucularıyla buluşturuyor. Kendilerine yöneltilen müşkil suallere cevap veriyorlar. Fuarlar, gerçek aydınlanmanın birer vesilesidir. Okuyucular, aradıkları eserleri burada bulabiliyor, kafalarındaki istifhamları bu mekânda dağıtabiliyorlar. Çeşitli kitaplar, farklı anlayışlar ve muhtelif düşünceler sergileniyor, neşvü nema buluyor. Bağnazlık, dar bakışlılık bu kutlu yerlerde asla zemin bulamıyor.
        
                   SENE BOYUNCA HAREKET VE COŞKU…
         Geçmişte kitap fuarları iki zaman diliminde gerçekleşiyordu. İstanbul’da Kasım ayında başlayan fuar ile Diyanet’in mübarek Ramazan aylarında gerçekleştirdiği kitap fuarı… Şimdi görüyoruz ki, yaz mevsimi dahil neredeyse senenin bütün aylarında Türkiye’min muhtelif yerlerinde fuarlar aşkla açılıyor, şevkle kapanıyor. O kadar ki neredeyse yayıncılar bu aksiyona yetişemez oluyor. Gidemedikleri fuarlara temsilcilerini gönderiyorlar. Bazı yayınevleri şölene müşterek katılıyor. Ben fuarları çok önemsiyor ve değerli buluyorum. Türkiye’nin ekonomik alanda, sanayide büyümesi ile birlikte kültürel sahadaki bu gelişmişlik atbaşı, beraber yürüyor. Bu da inşallah maddi ve manevi kalkınmaların sürüp gideceğini gösteriyor. İçerde ve dışarda bazı art niyetliler ve müzmin karamsarlar tersini iddia etse de, Türkiye her anlamda büyüyor ve gelişiyor. Ülkeyi boydan boya kaplayan çiçek bahçeleri gibi kitap fuarlarının günbegün açılıp vatandaşlarımıza hizmet vermesi, bunun açık ve kesin alameti, gerçek işaretidir. Türkiye’miz, kitap fuarlarıyla, kültür ve sanat faaliyetleriyle büyüyor, gelişiyor ve güzelleşiyor. Dünyaya nizam vermiş, iyilik getirmiş, adalet dağıtmış olan o muhteşem medeniyet, yeniden kuruluyor. Şükürler olsun!

(Milat Gazetesi, 14 Mayıs 2017)

Yorumlar