Geçit Dergisi ve Genç Nefer Dergisi / Kayseri Dergiciliği

Kayseri dergiciliği
Geçit Dergisi, Mayıs 1992 sayısı ile yayın hayatına başladı ve 21 sayı devam etti. Sahibi Sevilay Tunçbilek, Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özet’tir. Kayseri’de Doğuş Ofset Tesilerinde basılan dergi önceleri liseli ülkücü gençlere hitap eden bir okul dergisi hüviyetindeyken zamanla geliştirilerek ülkücü kadroların fikir dergisi haline geldi. Aylık periyotta basılan derginin posta ile dağıtımı bütün Türkiye’ye ve Avrupa ülkelerine yapıldı.
Geçit Yayınları, 1992 yılında Mehmet Özet ve Şerafettin Yılmaz tarafından kuruldu. Önceleri Geçit Dergisini çıkaran kuruluş, kitap alanına da girdi ve ilk olarak Adnan Büyükbaş’ın “Ülkü ve Ülkücülük Şuuru” isimli kitabını yayımladı. 2000 yılında “Kayseri Kültürüne Hizmet Ödülü” adı altında Kayseri’nin kültür ve sanat hayatıyla ilgili ödüller vermeye başlayan Geçit Yayınları, değişik paneller, konferanslar ve imza günleriyle Kayseri’nin kültürel hayatına katkılar sağladı. Lütfi Yıldız’ın “Bizim Çatlı” isimli kitabıyla Türkiye çapında ses getirmeyi başardı ve ilk planda kitabı 40 bin baskıya ulaşan kitabın korsan basımları piyasa çıkınca yayınevi bu kitabı basmayı durdurdu. 2004 yılında Muhammet Ali Ecevit’in yönetimine geçen yayınevi, kuruluşundan bugüne kadar 400 civarında kitaba imza attı ve Türk’çe dergisinin de basımını gerçekleştirdi.
Genç Nefer Dergisi 1992 yılında Kayseri’de yayınlandı. Yayın hayatına Geçit Dergisinin ilavesi olarak başladı. Daha sonra müstakil dergi haline dönüştürülmüştür. Dergisinin sahibi Fikret Akçakoyunlu, Yazı İşleri Müdürü Mehmet Özet, İdari İşler Sorumlusu ise Oğuzhan Karaburgu’dur. Geçit Dergisinin liseli gençlik dergisinden fikir dergisi hüviyetine dönüştürülmesinden dolayı doğan boşluğu gidermek ve liseli gençlere hitap etmek amacıyla çıkarılan dergi, aylık periyotta yayınlanmış ve 20 sayı devam ettikten sonra kapanmıştır.

 S.Burhanettin AKBAŞ

Yorumlar