KAYSERİ’DE KAFKAS RÜZGARI ESTİ

Kafkasya’nın kahraman evlatları, şehrimizin öz çocukları bambaşka bir gece yaşattılar
KAYSERİ’DE KAFKAS RÜZGARI ESTİ

           Kayseri Kafkas Derneği, 4 Şubat 2012 Cumartesi günü il kültür müdürlüğü salonunda Kültürel Dayanışma Gecesi düzenledi. Saat 19.30’da başlayan ve yoğun bir ilgiyle karşılanan gecede 2 bölüm halinde Çerkez müziklerinin genç parmaklardan yansımasını Zezemize Müzik Grubundan dinledik, müziği ve dansı çok güzel bir şekilde bütünleştirerek Çerkez kültürüne ayna tutan Aşemez ekibinin görsel şölenini izledik ve  Yeguaj Hanefi Tiyatro Grubunun gösterileriyle hem güldük hem de düşündük.
Programdan önce Kafkas Dernek Başkanı  Necdet Aşkın’ı gecenin önemine ilişkin yaptığı kısa ve öz konuşma takdir toplarken programı başarıyla sunan ETV Haber’in sunucularından Selda Varol Polat sahneye her çıkışında büyük alkış aldı.
Asaleti, zarafeti, nezaketi ve gururu aynı anda sergileyen Work gafe’yi izlemenin keyfini yaşadık. Kayseri’deki Çerkezlerin gururu Aşemez ve  Work gafe… İzlemeye doyamadığımız bu gösterinin ardından dinlemeye doyamadığımız, dinlerken parmak uçlarınızla eşlik etmekten kendinizi alamadığımız Zezemize wored zamanı gelmişti.

Önce Geref İbrahim Gergin’den “sıtım şığo sigapşenu” şarkısını dinledik.
Ardından Zezemize Müzik Grubu üyelerinin sundukları müzik dinletisiyle mest olduk.
Zezemize wored ekibini dinledik, usta parmakların genç ve kocaman yüreklere tercüman oluşuna şahit olduk.  
Sonra Noel Baba diye biri var. Ve bu minik oyunda Noel Baba bir Çerkez aileye konuk oluyor. Eee böyle bir durumda neler yaşanabileceğini bizim yerimize BLANAWO İBRAHİM ATAŞ VE PŞİĞUSE AYBERK BAŞOK düşünmüş. Yeguaj Hanefi Tiyatro grubu  GEBLAĞA NOEL BABA dedi ve biz bu oyunu zevkle takip ettik. Amatör bir grup için ortaya konan oyun kesinlikle fevkalade önemliydi ve güzeldi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz.
Sonra  bir kez daha Zezemize müzik dinletisi… bir wored daha dinledik. Woredin adı SI FATIMA idi.
İzlerken kanımızın hızlandığı bir gösteri vardı sırada. Erkeklerin çeviklikleri ve hızları ile birlikte tüm maharetlerini yansıttıkları, kızların ise asalet ve zarafetlerini sergilediği Mezdeug. Aşemez ve Mezdeug, çılgınca alkışlandı.
Aranın ardından 2. Bölümünün açılışını Yeguaj Hanefi tiyatro grubu yaptı. MAKEY ENES AKSOY, GEREF İBRAHİM GERGİN, VAGAAJE ÖZGEN ÖZGÜR VE HATSUK FURKAN POLAT hazırladıkları oyunu sundular. Oyunun adı TAURIH idi.
Kareografinin müzikle bütünleştiği, gerek kızların, gerekse erkeklerin maharetlerini sergileyebilme imkanına sahip olduğu bir gösteri izledik. Aşemez potpori gösterisiyle sahne almıştı.
Aşemezin bu doyumsuz gösterisinin ardından bir kez daha ZEZEMİZE geldi ve  salon Çerkez ezgileriyle bir kez daha inledi.

ÇERKEZLERİN EN ESKİ DANSLARINDAN BİRİ: WUİG
Çerkezlerin en eski danslarından bir tanesidir wuig.  Oyun törensel niteliktedir. İki bin yaşındaki Nart Mitolojisi’nin müziği de Wuic dansının müziğidir. Düğünlerde çiftlerin sohbet etmelerine imkan verecek şekilde koreografi edilen bu dans, genelde düğünlerin başlangıcında ve bitişinde oynanmaktadır.
         Wuic ibadet, Wuic aşk, Wuic buluşma, Wuic gelenek, Wuic ömrün başlangıcının, yaşamın sonunun olmadığını gösteren bir danstır.
İzlemeye doyamadığımız ve sergiledikleri danslarıyla, bizlere  tam anlamıyla görsel şölen ziyafeti veren AŞEMEZ bir kez daha sahneye geldi ve bizleri sergiledikleri Wuig’le ihya etti. AŞEMEZ’i bir kez daha çılgınca alkışladık.
Başta da dediğim gibi Kayseri’de o gün Kafkas Rüzgarı esti. Bambaşka bir geceydi. Kafkasya’nın ve şehrimizin kahraman evlatlarıyla bir kez daha gurur duyduk.

Yorumlar