Sait Başer, “Medeniyet Kimliği”ni anlatacak


Ahmet Sarı (Sanatalemi.net)

         İnanç tarihimize dâir eserleriyle tanınan yazar Dr. Sait Başer, “Problemlerin çözümü olarak medeniyet kimliği” başlığı altında konuşacak. Program, Cağaloğlu’ndaki Timaş Kitapkahve’de (Alayköşkü Caddesi, No. 5) 14 Şubat 2013 Perşembe günü saat 18.00’de başlayacak.

         Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından Timaş Kitapkahve’de düzenlenen “Bâbıâli Sohbetleri” devam ediyor. Sohbetlerin 138’ncisinde Dr. Sait Başer, gündemden düşmeyen bir konu hakkında düşüncelerini dile getirecek. Başer konuşmasında, toplumda meydana gelen problemlerin çözümünde ‘medeniyet kimliği’nin önemi üzerinde duracak. Tahsin Yılmaz’ın yönetiminde gerçekleşecek olan sohbet toplantısının sonunda, konuşmacıya dinleyiciler tarafından soru sorulabilecek. Toplantı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5112323-5112324 numaralı telefonları aramaları veyawww.sanatalemi.net sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.

                            TÜRK İNANÇ TARİHÇİSİ

         Araştırmacı yazar Dr. Sait Başer, 4 Aralık 1957 tarihinde Isparta Yalvaç’a bağlı İleği Köyü’nde doğdu. İstanbul Sağmalcılar Lisesi’ni bitirdi. Üç yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde yüksek öğrenimini 1982’de tamamladı. “Yahya Kemal’e Göre Türk Kimliği ve Görüşlerinin Kamuoyundaki Yansımaları” konulu teziyle 1996 yılında doktor oldu. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1984-1994 yıllarında Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı’nın neşriyat müdürlüğünü yürüttü. Kubbealtı Akademi Mecmuası’nın yazı işleri müdürü idi. Türk kültür ve inanç tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınır. Türk Edebiyatı, Türk Yurdu, Doğu Türkistan’ın Sesi, Kültür Dünyası dergilerinde yazdı. Eserleri: Ekrem Hakkı Ayverdi-Makaleler (Yayına hazırlayan, 1984), Türk Münevverinin Müşterek Fikir ve İman Zemini (Haz., 1988), Gök Tanrı’nın Sıfatlarına Esmaü’l-Hüsna Açısından Bakış (1991), Kutadgu Bilig’de Kut ve Töreden Sevgi Toplumuna (Kutadgu Bilig'de Kut ve Töre, 1990'ın ilâveli 2. bs., 1995), Yahya Kemal’de Türk Müslümanlığı(1998). Sait Başer, Nihad Sâmi Banarlı külliyatını hazırladı.


Sultan Abdülhamid’in Son Yolculuğu

Kubbealtı Akademisi kültür ve Sanat Vakfı bünyesinde 43 yıldan beri devam eden “Kubbealtı Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu kültür tarihçisi Dursun Gürlek. Dursun Gürlek konuşmasında, “Sultan Abdülhamid’in Son Yolculuğu”nu anlatacak. Gürlek, geçen hafta vefat yıldönümü dolayısıyla Çemberlitaş’taki türbesi ziyaretçi akınına uğrayan ve hakkında pek çok program yapılan Sultan Abdülhamid’in ömrünün son dönemini ve son yolculuğunu dinleyicilere aktaracak. Konuşmacı, daha sonra dinleyicilerin konuyla ilgili sorularına cevap verecek. Toplantı, 16 Şubat 2013 Cumartesi günü saat 16.00’da vakfın Çemberlitaş’taki merkez binası olan Köprülü Medresesi’nde (Peykhane Sokağı, No: 3) gerçekleşecek.
Sohbet toplantısıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin 0 (212) 5162356-5189209 numaralı telefonları aramaları veya www.kubbealti.org.tr sitesini ziyaret etmeleri gerekiyor.





Kosovalı genç kalemlere belge

Ahmet Sarı (Sanatalemi.net)

Kosova’nın sanat, edebiyat ve kültür hayatına yeni yazarlar kazandırılarak kültürel hayatının zenginleştirilmesi amacıyla; Yunus Emre Enstitüsü, Birlik Vakfı ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin işbirliğiyle, Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin yazılı ve sözlü imtihanı sonucu seçilen 10 yazar adayı, İstanbul’da 28 Ocak - 15 Şubat 2013 tarihleri arasında “Yazı ve Editörlük Kursu”na katıldı. Üç haftalık eğitimlerini tamamlayan Kosovalı genç yazar adayları, 16 Şubat 2013 Cumartesi saat 11.00’de Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki konferans salonunda düzenlenecek sertifika töreni ile başarı belgelerini alacaklar. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Birlik Vakfı Başkanı Av. Mehmet Alacacı, ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım ile çok sayıda edebiyatçı, sanatçı ve akademisyen katılacak.
Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım ve ESKADER Müdürü Şerif Aydemir’in gözetiminde ve Birlik Vakfı’nın ev sahipliğinde üç hafta süren kurs boyunca, yazar adayları teorik ve pratik dersler ile yazarlığın inceliklerini öğrendiler. Ayrıca; Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Özcan Ergiydiren, Galip Çakır, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Elif Sönmezışık, İpek Dağlıoğlu ve Necmettin Turinay gibi misafir sanatçı ve edebiyatçıların da iştiraki ile programın verimliliği artırıldı. Kurs esnasında makale, deneme, hikâye, araştırma, röportaj ve inceleme gibi yaklaşık 25 ayrı dalda eğitim gören öğrenciler, farklı konular hakkında da çeşitli türlerde yazılar kaleme aldılar. Öğrenciler ayrıca Birlik Vakfı, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, Türk Edebiyatı Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği gibi kuruluşların düzenlediği toplantılara dinleyici olarak katıldılar ve İstanbul’un tarihî mekânlarını gezip görme fırsatını elde ettiler. Yunus Emre Enstitüsü, Birlik Vakfı ve ESKADER arasında gerçekleşen bu kültürel faaliyetin daha sonra da devam etmesi bekleniyor.


Yazı ve Editörlük Kursu Başlıyor
Ahmet Sarı (Sanatalemi.net)
Birlik Vakfı’nda düzenlenen “Yazı ve Editörlük Kursu”ndayeni dönem 17 Şubat 2013 Pazar günü başlıyor. Mehmet Nuri Yardım’ın yönetimindeki kurs, pazar günleri, 13.00-15.00 saatleri arasında olacak. Kursa kayıt yaptırmak isteyenler, vakfın Çemberlitaş’taki (Yeniçeriler Caddesi, No: 13) merkezine müracaat ederek veya 5164127-28 numaralı telefonları arayarak kayıt yaptırabilecek. Kursla alakalı olarakwww.birlikvakfi.org.tr sitesini ziyaret ederek veyainfo@birlikvakfi.org.tr adresine yazarak da bilgi almak mümkün.
Yazı ve Editörlük Kursunda, “Röportaj”, “Haber”, “Makale”, “Hikâye”, “Deneme”, “Roman”, “Araştırma”, “İnceleme”, “Şiir”, “Metin Yazarlığı” ve “Hâtıra” ile birlikte 30 civarında edebiyat ve gazetecilik dalı ayrı ayrı ele alınıyor. Edebî metinlerin tahlil edildiği kurs sırasında kitap, dergi, yayınevi ve internet sitesi editörlüğü konuları da geniş şekilde işleniyor. Öğrencilerin yazı çalışmaları derste değerlendirilirken başarılı bulunanlar dergi ve sitelerde yayımlanıyor. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, dört yıldan beri “Yazı ve Editörlük Kursu” veriyor. ESKADER Başkanı olan Yardım’ın çeşitli sahalarda yayımlanmış 40’ın üzerinde kitabı bulunuyor.
         GEÇEN DÖNEM 23 MEZUN VERDİ
Öte yandan, “Yazı ve Editörlük Kursu”na dört ay devam eden 23 öğrenciye başarı belgeleri geçen Pazar günü törenle verildi. Kursa düzenli olarak devam eden öğrencilerin büyük bir kısmı, yazı yazmaya, röportaj yapmaya ve edebî çalışmalara başladılar. Kurstan sonra çeşitli yayın organlarında işe başlayanlar ve yayınevlerinde editör olarak çalışanlar da bulunuyor. Konuyla ilgili olarak bilgi veren kurs hocası Mehmet Nuri Yardım şöyle diyor:
“Kursta edebiyatın ve gazeteciliğin yaklaşık 30 dalında dersler veriyoruz. Bunun yanı sıra ‘yayınevi editörlüğü’, ‘gazete editörlüğü’, ‘dergi editörlüğü’ ve ‘internet sitesi editörlüğü’ sahalarında bildiklerimizi kursiyerlerimizle paylaşıyoruz. Kursa devam edenlerin düzenli olarak yazı yazma alışkanlığını elde ettiklerini görüyor, bu sonuca seviniyoruz. Meslek olarak yazı hayatını seçecek olanlara, gazete, yayınevi, dergi ve internet sitelerinde çalışmak isteyenlere yol gösterip yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Yorumlar